Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldet mot kvinnor är inte importerat

I Norrtelje Tidning läser jag Andrea Kronwalls debattinlägg mot hedersrelaterat våld, ett i sig behjärtansvärt engagemang. Jag tycker dock att det engagemanget borde breddas till att avse alla som utsätts för våld och förtryck från närstående. Jag tycker helt enkelt att det blir felsyftande att framställa våldet mot kvinnor som vore det en importerad företeelse, även om det förstås är så i en hel del enskilda fall.

I BRÅ:s kartläggningar kan vi se att våld och tvång mot kvinnor i nära relationer förekommer, och har förekommit under långa tider, med i stort sett oförändrad omfattning. Detta är alltså inget ”relativt nytt fenomen”, som Andrea Kronvall skriver.

Ungefär en fjärdedel av kvinnorna i landet blir under livstiden utsatta för brott i nära relationer. Den vanligaste typen av brott de utsätts för är enligt BRÅ ”kränkningar och inskränkningar av friheten”. Det är också flera procentenheter av den kvinnliga befolkningen som utsatts och utsätts för regelrätta våldsbrott, och där de utsatta oftast är i åldern 16-34 år. Kartläggningen från BRÅ visar också att ”det verkar inte finnas några tydliga skillnader i utsatthet mellan personer som är födda i Sverige och utrikesfödda”.

Vi vet att det sedan lång tid tillbaka är ett tvåsiffrigt antal kvinnor som dör i Sverige årligen till följd av våld i nära relationer. Vi vet att det är tusentals sådana våldsbrott som anmäls, och att mörkertalen är stora. Alla känner vi någon som drabbats.

Om vi begränsar vårt fokus till att endast motsätta oss sådant våld som kan ha hedersmotiv så begår vi misstaget att sila mygg och svälja kameler. Våld och förtryck i hemmets fördolda är totalt oacceptabelt, och bör bekämpas med all kraft, oavsett vilket motiv som kan tänkas ligga bakom. Att se detta som enbart ett importerat problem är att svika alla våra drabbade svenska kvinnor.

De så kallade hedersmotiven är bara varianter av mäns våld och förtryck av kvinnor. Det är i männens kvinnonedtryckande tankemönster det hela måste bearbetas, oavsett om det gäller svenskfödda förtryckare eller invandrade.

Gunnar Kjelldahl, Ununge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel