Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt debattkväll i Hallstavik

Men det gavs inga svar om Hallstaviks framtid

Nej, några svar på hur Hallstavik kommer att se ut om fem, tio eller femton år blev det inte när Pappers arrangerade framtidsdebatt i Hallstavik på tisdagskvällen.

För när Norrtäljes hela politikerelit skulle stå till svars och svara på frågor om vad de gör för att framförallt arbetslösheten ska lösas i Hallstavik, var det i stället de små nära frågorna om snöröjning, cykelvägar och lokalbussar som publiken satte i fokus.

Det var annars ett imponerande gäng politiker med samtliga partier representerade, samt en opolitisk grupp som satt i panelen.

Och det var en till antalet imponerande publik. Uppskattningsvis var det 280 personer som bänkade sig på Folkets hus trots att fotbollen hägrade senare under kvällen.

Mindre imponerande var åldersfördelningen majoriteten var snarare över 50 än under.

Imponerande var också arrangörernas upplägg för de två timmar då både muntliga och skriftliga frågor om Hallstaviks framtid skulle besvaras.

Kommunalrådet Kjell Jansson (M) slog direkt fast att det är marknadskrafterna som styr.

– Det är företagen själva som tittar på affärsläge och gör egna bedömningar. Kommunen kan inte ge dekret, sa han och tillade att vad kommunen däremot kan göra är att ta fram mark och skapa förutsättningar för etableringar.

– Vi jobbar också med SBA Stockholms business allians, men ännu är det ingen som nappat.

Inte heller övriga partier hade några konkreta svar på hur man ska få företagen till Hallstavik. Det var alltså inte heller en fråga som drevs hårt när det blev frågestund. Slutligen tog dock Kalle Güettler till orda.

– Frågorna är oerhört viktiga i vardagen för oss som bor här, men egentligen är vi här för att prata om Hallstaviks framtid.

– Jag känner att ni som faktiskt har makten i kommunen slinker undan här. Det behövs en plan. Det behövs mera än att ni sitter och väntar på att det ska komma förslag härifrån, sa han.

Kjell Jansson slog ånyo fast att det är marknaden som styr. Han tog sig själv som exempel. Han berättade om hur han var entreprenör i 26 år.

– Jag skaffade jobb själv. Det är så det går till i en marknadsekonomi, sa han.

Dessa svar var knappast Rebecka Reinikainen, 19 år, nöjd med. Hon jobbar just nu i butik i Hallstavik där hon tänkt bo kvar. Men hon är orolig. Och argumentet som dök upp under kvällen, att Hallsta-borna får väl pendla som 8 000 andra i kommunen gör i dag, ger hon inte mycket för. Till Norrtälje skulle det möjligen gå att pendla.

– Men till Uppsala eller Stockholm är vägarna inte de bästa påpekade hon.