Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga starta eget: "Med rätt hjälp behöver det inte vara läskigt"

Idag tycker många att det känns som ett stort och svårt steg att gå från att vara anställd till att starta eget, men med kunskap, förberedelse och back upp blir det lättare. Att starta eget behöver inte vara läskigt utan det kan vara en rolig och spännande resa.
– För många är det en frihet att starta eget, berättar Helena Ericsson, affärschef på Roslagens Sparbank.

När beslutet är taget finns det fortfarande mycket att tänka igenom för att inte gå i de vanliga fällorna, Steg ett är att planera noggrant. Att testa sin affärsidé och lägga tid på research. Hur ser konkurrensen ut till exempel?

– För många är det en frihet att starta eget. Man ska unna sig att drömma sig bort men det finns flera saker som är bra att känna till. En vanlig fälla är att man startar upp med allt man har drömt om direkt men det kan vara klokare och tryggare att börja lite mindre, säger Helena Ericsson, affärschef på Roslagens Sparbank.

Våga ta steget - starta eget

Ett sparande vid uppstarten är också bra, de flesta kan inte ta ut lön på en gång.

– Det är bra att se över vilka kostnader som är kopplade till företaget och försöka hitta alternativ som inte är så kostsamma, undvik till exempel dyra lokaler. Om det går kan det vara bra att inte helt släppa det gamla livet, utan att stå lite med ett ben i varje läger innan man vet att det bär sig.

När det gäller affärsidén tipsar Helena Ericsson om att våga testa den ännu längre.

- Fundera över om du kan utveckla den ännu mer och erbjuda något som inte är det mest uppenbara. Alla satsningar som inte innebär en större kostnad för dig men chans till fler intäkter är värda att klura på.

Roslagens Sparbank är experter på småföretagande - läs mer om våra banktjänster för företag

Något som blir allt vanligare, är att vara en kombinatör. Det vill säga, både egenföretagare och anställd. Här finns det flera fördelar. Dels är det tryggare eftersom man har anställningen i ryggen medan affärsidén testas. Men, en kombination kan också påverka både pensionen och försäkringar. Och lönen.

- Eftersom inkomsterna slås ihop kan man bli tvungen att betala statlig skatt. Att gå ner i arbetstid kan också påverka försäkringsskyddet hos arbetsgivaren.

I glädjen och spänningen över att bli egenföretagare, är det lätt att glömma de lite tråkigare bitarna, som ekonomi och pension. En egenföretagare måste nämligen satsa lite mer tid att planera för dem.

Läs mer om hur vi kan hjälpa till så att försäkringar och pension blir rätt

Och så det här med lön. Hur ska man tänka där? Många företagare väljer att ta ut mindre lön, för att istället ta ut utdelning från företaget, men det slår direkt mot den allmänna pensionen.

– Man behöver känna till hur pensionssystemet fungerar och ta ett betydligt större ansvar för din framtida pension än vad anställda behöver göra. Många fler företagare skulle också behöva göra pensionsavsättningar i nivå med vad anställda får genom sin tjänstepension, säger Helena Ericsson.

De fem bästa tipsen för dig som funderar på att starta eget

Planera

Innan du startar är det viktigt att du gör research och tar reda på vad som krävs av dig, både tidsmässigt och ekonomiskt. Kolla att din affärsidé är vettig och ta reda på vilka risker som finns, vilka konkurrenterna är och hur det ser ut med kunder.

Trygga ekonomin

Ha ett litet sparande innan du startar företaget. Innan du får in pengar så att du kan ta ut lön är det skönt att ha lite kapital avsatt för att leva på under tiden. Ta hjälp av en revisor om du behöver. Bestäm på förhand vad ditt företag ska få kosta.

Starta mjukt

Olika satsningar har olika förutsättningar. Att starta butik skiljer sig från att vara frilansskribent med hemmakontor. Som frilansskribent skulle du till exempel kunna jobba deltid medan du startar. Startar du en butik på nätet har du inte samma kostnader som med en fysisk butik och är inte bunden till att jobba en viss tid på dygnet.

Det finns många bra digitala tjänster för dig som företagare - Swish för företag till exempel, läs mer här.

Håll nere fasta kostnader

Att starta en verksamhet där du ensam driver projekt kan kräva allt ifrån att du har en dator på köksbordet till en början, till att du faktiskt vill ha en plats att gå till och kunna ha möten på. Att hyra en skrivbordsplats snarare än att ta på sig fast hyra för en hel lokal kan vara en bra start för verksamheten. Se även över andra fasta kostnader företaget kan ha. Försök att hitta alternativ som inte är de mest kostsamma och undvik att binda upp dig alltför länge på fasta utgifter.

Tänk utanför boxen

Kan du utveckla din idé ännu mer? Kan du erbjuda något mer som inte är det mest uppenbara, få kunder utanför rusningstid eller till och med utanför lokalen? Alla satsningar som inte innebär en större kostnad för dig men chans till fler intäkter är värda att klura på.

Tänk framåt

Som egen företagare är det lätt att missa sådant du som anställd oftast inte tänker på. Som att du själv måste lägga undan pengar till pensionen och skaffa försäkringar. Är du osäker på hur mycket du behöver lägga undan, prata gärna med din bank. Läs mer här om hur vi kan hjälpa till med pension och försäkringar.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Roslagens Sparbank och ej en artikel av nyhetsredaktionen.