Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väg 77 rustas 2016

693 miljoner kronor och byggstart år 2016. 77:an ser ut att äntligen vara på väg mot en ansiktslyftning.

Annons

Det handlar om förbättringar av 77:an från Rösa i öster till länsgränsen i väster. En stor del utgörs av omdragning av vägsträckan förbi Rimbo samhälle. Än så länge är projektet bara en del av Trafikverkets långsiktiga länsplan för infrastruktur i Stockholms län. Den fastställdes 31 maj 2010 och gäller fram till 2021.

Trots att planen kommer att revideras under gällande tidsperiod låter Sofia Söderberg, samhällsplanerare på Trafikverket region Stockholm, som om hon tror att 77:an den här gången verkligen kommer att åtgärdas.

– Fokus är att det ska genomföras, säger hon.

Första steget är att utse en projektledare som ska hålla i arbetet med att göra en förstudie, i samarbete med bland annat representanter för Norrtälje kommun,

Sofia Söderberg vill inte säga något om hur byggnationen vid Rimbo kan komma att se ut, trots att sträckan tidigare utretts både i förstudie av dåvarande Vägverket och i översiktsplan av kommunen.

– Brister och möjligheter för tänkbara lösningar kommer att identifieras och analyseras i förstudien, säger hon.

77:an har tidigare varit föremål för noggranna och kostsamma projekteringsarbeten men pengarna har då inte räckt till något genomförande. Den här gången är uppskattningen att 693 miljoner kronor ska täcka totalkostnaden.

– Väg 77 är en viktig förbindelse mellan Norrtälje/Kapellskär och Arlanda/Uppsala och Mälardalen, säger Sofia Söderberg.

Hon tillägger:

– Åtgärden kommer att innebära förbättringar av standarden inom Stockholms län avseende på trafiksäkerhet, bullerproblem och luftföroreningar.

Förstudien, som beräknas vara i gång under 2011, avslutas med att Trafikverket tar ställning till om arbetet ska leda till praktiskt genomförande eller återigen gå i stå.

Annons