Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vädjan till Putin: ”Vi vill lyfta ubåten”

Dykarna som fann den ryska ubåten ”Som” utanför Grisslehamn vädjar nu i ett brev till Rysslands president om att få rätt att lyfta upp den.

Samtidigt har de ryska ättlingarna till kaptenen på ubåten skrivit brev till statsminister Stefan Löfven och svenska myndigheter, där de också begär att de svenska dykarna ska få tillstånd att lyfta ubåten.

– Vi vill få någon sorts respons från rysk sida och då vänder vi oss till Putin, säger Dennis Åsberg från företaget Ocean X Team som hittade ubåten som sjönk för 100 år sedan.

Ättlingarnas vädjan till Sverige är ett eget initiativ och grundar sig i att de vill få hem kvarlevorna från ubåtens besättning, enligt Dennis Åsberg.

– Det här är en vädjan från de anhöriga. Jag hade gärna sett ett uttalande från svenska myndigheter, säger han

Länsstyrelsen i Stockholm avslog i maj de svenska dykarnas begäran om ensamrätt att bärga ubåten och frågan ligger nu hos Sjöfartsverket. Samtidigt har ryska ambassaden i Stockholm framförts Rysslands anspråk på ubåten och menat att den inte kan ses som övergiven.

Beslutet om vad som ska hände ligger egentligen inte på stats- och regeringschefernas bord, men Dennis Åsberg menar att det nu har blivit så.

– Det är en diplomatisk och känslig fråga. Relationerna mellan Sverige och Ryssland är inte bra och vi sitter i mitten av det. Vi får agera som diplomater också.

Ubåten Som

Den ryska ubåten Som sjönk den 23 maj 1916 utanför Väddö efter en kollision med ett svenskt fartyg. Förra året upptäckte dykarna i Ocean X Team den förlista ubåten.

Dykarna säger sig vara redo att lyfta ubåten, bara de får ensamrätt. De har sedan för avsikt att återföra den till Ryssland. På 100-årsdagen av förlisningen besökte tre av ättlingarna till ubåtens befälhavare platsen där den sjönk och en ceremoni genomfördes för att hedra besättningen.