Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väddöryttare rider VM i reining

I månadsskiftet augusti, september avgörs årets ryttar-VM i franska Caen. Ett mästerskap som i år har deltagande från Roslagen. 36-årige Väddösonen Conny Nilsson är en av sex svenska ryttare i westerndisciplinen reining.

Annons

Vart fjärde år avgörs ryttar-VM, ett mästerskap som samlar åtta ridsportsgrenar.

Bland annat de i Sverige mer kända disciplinerna banhoppning, dressyr och fälttävlan men även mindre kända grenar som voltige och reining finns med.

Den sistnämnda disciplinen är en westernklass som rids på en bana. Ryttaren och hästen ska genomföra olika manövrar i olika hastigheter och allt sker i galopp. Ekipaget bedöms sedan av domare och får plus- eller minuspoäng efter hur de genomfört manövrarna.

– Reining är westernridningens formel 1, det går verkligen undan ute på banan. Disciplinen har växt enormt den senaste tiden och lockar väldigt mycket publik, säger Conny Nilsson som nuförtiden bor i Alunda där har sina hästar.

För honom innebär VM i Caen landslagsdebut. Han är reserv i det svenska fyrmannalaget och tävlar individuellt med hingsten Bertas Wild Rag. Siktet är inställt på att ta sig förbi de två kvalomgångarna och nå finalen.

– Det ska bli riktigt häftigt att vara med i ett VM, det känns både bra och kul att bli uttagen i landslaget.

Nilsson har laddat upp inför VM med att rida EM i Paris i förra veckan.

– Det var mest för att checka av standarden i Europa. Jag är nöjd med vad jag presterade, jag låg som bäst tia. Nu gäller det att träna hårdare och steppa upp ordentligt inför VM.

36-åringen från Väddö har ridit i stort sett hela sitt liv och kom i kontakt med reining för ungefär 14 år sedan hemma i Sverige.

Men det är i USA som disciplinen är som störst, och det var också dit Nilsson vände sig för att utveckla sig. 36-åringen har bland annat jobbat som tränare i både New Mexico och Texas.

– Jag ville lära mig mer om reining och därför åkte jag till USA där rötterna till reining finns. De största tävlingarna är i USA även om det börjar bli stort även här i Europa, säger Nilsson.

Ryttar-VM avgörs den 23 augusti till 7 september. Halvvägs in i mästerskapet avgörs individuella finalen i reining – målet för Nilsson och Bertas Wild Rag.

– Att ta sig till final skulle räcka för mig. Konkurrensen är mördande, hela världseliten är på plats. Det blir givetvis väldigt tufft.

– Jag vet vad jag och hästen kan prestera. Men det är mycket nerver inblandat, inte bara hos mig. Hästen är också en individ och allt kan hända. VM är en stor grej med mycket publik. Det blir stort jubel vid manövrarna, publiken är kunnig och vet när man gör rätt eller fel.