Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väddöhandlare tror på succé efter Västra vägen

– Vi kallar den inte Västra vägen, utan Nya Väddövägen, säger livsmedelshandlaren Mats Ryderborn i Älmsta. När kringfarten runt Norrtälje invigs på nationaldagen blir det kalas på Väddö.

Mats Ryderborn tror att den nya vägen kommer att påverka Väddöbygden positivt. Köerna på Stockholmsvägen i Norrtälje under somrarna och många fredagar och söndagar under höst och vår påverkar Väddöbygden.

– Blir det 5-25 minuter kortare restid kanske det blir det som avgör. Det blir lättare att åka till Väddö, då kanske sommargäster kommer hit oftare. Det innebär också att fler kan pendla härifrån.

Att trafiken i dag går genom Norrtälje leder till att många stannar och handlar innan de fortsätter norrut.

Mats Ryderborn hoppas förstås att vägen bidrar till att fler väljer att handla sin mat i hans butik, men vägen betyder mer än så.

– Om det ger oss 2-3 procent extra omsättning så är det jättebra, men på några års sikt kan vägen bidra till mycket mer för hela Väddöbygden.

Han hoppas också att vägen på sikt ska ge en ökad inflyttning av fastboende.

– Redan nu är en massa grejer på gång, till exempel säljer man villatomter vid södra infarten till Älmsta och det är ett husprojekt i Gåsvik.

Mats Ryderborn upplever att utvecklingen har stått ganska stilla i Älmsta under några år.

– För omkring tolv år sedan hade vi en bra utveckling. Vi fick sporthallen och golfbanan och vi byggde ut, men sen har det planat ut. Jag hoppas att vägen kan bidra till ett lyft.

– Alla affärsidkare här har svårt att klara sig genom vintern. Om vi kan få en befolkningsökning på 10 procent kan fler klara sig över vintern och vi kan kanske få hit företag som inte finns nu.

I köpmannaföreningen är alla positiva till den nya vägen.

– Vi har diskuterat att vi vill uppmärksamma den nya vägen, men vi har inte bestämt hur, säger Mats Ryderborn.

Han själv och hans personal har redan många planer på gång för vägens öppnande.

– Vi räknar ner tills vägen är klar, säger Mats Ryderborn.

De kommer att fira under tre veckor innan invigningen, med ett stort kalas på själva invigningsdagen.

Butikens bagerichef Marie Hillborg har planerat hur tårtan till firandet ska se ut.

– Det blir antagligen svart marsipan och med vår egen Väddöfyllning. Tårtan kommer att se ut som en rondell med bara en väg ut, säger hon.

Vägen går självklart till Väddö.