Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väddö kanals framtid oroar båtklubbar

Båtfolket befarar att underhåll och broöppningar upphör om Väddö kanal stryks som riksintresse för friluftslivet.

Väddö kanal ska inte längre anses vara ett riksintresse för friluftslivet . Förändringen gäller sträckan från Singöfjärden i norr till Lidöfjärden i söder. Förslaget kommer från länsstyrelsen som har fått i uppdrag av regeringen att se över riksintressena.

Norrtälje kommun sätter sig inte på tvären utan föreslår att Väddö kanal i stället kan klassas som regionalt eller lokalt värdefullt friluftsområde vid en framtida översiktsplanering. Men båtägare och båtklubbar kritiserar både länsstyrelsens förslag och kommunens svar i flera skrivelser till myndigheterna.

– Väddö kanal har stor betydelse för turismen och det båtburna friluftslivet. Förslaget kan innebära att kanalen mister sin status som allmän farled, säger Göran Persson, båtägare i Herräng och före detta ordförande i Hallsta båtklubb.

Den risken ser inte Rebecca Strömberg vid länsstyrelsens enhet för naturvård.

– Även om Väddö kanal inte är ett riksintresse för friluftslivet så kvarstår Sjöfartsverkets bedömning att farleden är ett riksintresse för anläggningar och kommunikationer, säger hon.

Länsstyrelsens översyn av riksintressen för friluftslivet blir klar i februari. Sedan gör Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten den slutliga bedömningen.