Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väddö kanal är inte längre riksintresse

Länsstyrelsen anser inte längre att kanalen ska vara skyddad.

Väddö kanal ska inte längre anses vara ett riksintresse för friluftslivet. Förändringarna gäller hela sträckan från Grisslehamn och Väddöviken i norr till delar av Lidöfjärden i söder. Förslaget kommer från länsstyrelsen som har regeringens uppdrag att göra en översyn av riksintressena.

– Vi har inte haft något skrivet att utgå ifrån som förklarar varför Väddö kanal ska vara skyddad, säger Rebecca Strömberg, vid länsstyrelsens enhet för naturvård.

I förslaget, som nu ska ut på remiss till berörda kommuner, ingår också en förändring i de södra delarna av Norrtälje kommun. Ur det tidigare området Össebygarn-Roslagskulla plockas trakten runt Rumsätra och sjön Largen bort ur riksintresset. Det gäller även en del av vattenområdet längst ut i ytterskärgården.

Områden som är särskilt intressanta för friluftslivet och är attraktiva för både svenska och utländska besökare ska även i fortsättningen skyddas från åtgärder som påtagligt kan skada deras värde.

En annan utgångspunkt är att de utvalda områdena ska kunna utnyttjas ofta och av många människor. Kommunerna får yttra sig skriftligt fram till den femte november. Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten ska ta beslutet efter årsskiftet.