Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väddö folkhögskola söker ny styrelse

Ägaren till Väddö folkhögskola har gått i konkurs. Nu söker man ny rektor och annan styrelse. – Men det är ingen fara för folkhögskolan, säger Karin Stjernberg, personalrepresentant i styrelsen.

Efter många vidlyftiga affärer, har Väddö folkhögskolas ägare ABF Nordöstra Storstockholm, gått i konkurs.

– Men det berör inte Väddö folkhögskola, intygar ombudsman Anders Pettersson, som satts in för att försöka få ordning på den oreda som funnits i ABF Nordöstras affärer.

– Tyvärr gick det inte att undvika konkurs, säger han. De dåliga affärerna hade pågått för länge.

Flera i ABF Nordöstras ledning har stängts av. Men polisen har inte sett någon anledning att gå vidare med sin utredning.

– Det är inte straffbart att göra dåliga affärer, säger Anders Pettersson. Men dumt.

Nu får Väddö folkhögskola ny ledning på en annan ABF-nivå. Styrelsen byts ut och man söker ny rektor. Den tidigare rektorn har uppnått pensionsåldern, men suttit kvar på övertid.

Väddö folkhögskola har, förutom allmän linje, varit inriktad på utbildning av hälso- och humanistiska behandlingspedagoger.

Väddö har samma rektor och styrelse som Södertörns folkhögskola i Gamla Stan i Stockholm, där man bland annat utbildar dövtolkar. ABF Nordöstra Storstockholm hamnade i mediebelysning förra året, då man övergav Brunnsviks folkhögskolas historiska lokaler och flyttade folkhögskolan in i Ludvika.

I ABF Nordöstra ingår naturbruksgymnasiet Säbyholm, som kommer att konkursbegäras. Tidigare har utbildningsföretaget Verab och managementbolaget ABF Utveckling gått i konkurs.

– Det hela har skötts av personer med stora visioner men små kunskaper, säger ombudsman Anders Pettersson.

Läraren Karin Stjernberg på Väddö folkhögskolor ser tiden an med tillförsikt.

– Inga kurser har dragits in, inga lärare har fått gå. Folkhögskolan har en god framtid. Vi fortsätter i hundra år till!

Av den som är intresserad av rektorsjobbet, kräver man körkort och egen bil samt kunskaper i teckenspråk.