Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad skall visas på Roslagsmuseet?

Annons

För fyra år sedan invigdes kulturhuset på Galles gränd. En väl inarbetad konsthall lämnade gamla brandstationen och förenades med det nystartade Norrtälje museum.

Anmäl text- och faktafel

Efter en skakig inledning tycks konsthallen ha hittat ett bra sätt att arbeta (ta gärna del av pågående utställning – ”The other shore”). För Norrtälje museum har det gått trögt. Svårt för många av oss att fatta relationen till Roslagsmuseet och en del av utställningarna har nog uppfattats som spretiga.

Av det skälet togs beslutet förra året att se över och samordna den museala verksamheten i vår kommun. Kulturchefen Per Ahlin fick uppdraget och rapporten presenterades för några veckor sedan, som vi även kunde ta del av i NT. Ett logiskt och bra besked – konsten hör hemma i konsthallen och museidelen vid Roslagsmuseet. Per Ahlin har i nästa nummer av Konstpunkt (medlemstidning för Norrtälje Konstförening och Norrtälje Konsthalls vänner) på ett bra och pedagogiskt sätt beskrivit allt detta (tidningen postas till medlemmarna i de båda föreningarna den 4 februari).

Helt följdriktigt plockades skylten ”Norrtälje museum” vid Galles gränd ned och museifolket flyttade till ändamålsenliga lokaler vid Zetterstenska gården (den stora vita villan intill Roslagsmuseet). ´

Hur som helst, en bra utredning har lagt grunden för bra beslut. Men nu återstår den viktigaste frågan – Roslagsmuseet. Efter tio års stängning finns nu ett ekonomiskt samarbetsavtal mellan Stiftelsen Roslagsmuseet (som äger fastigheterna) och kommunen (som bekostar renovering och drift). Under senare år har inlägg och fokus närmast handlat om invändigt eller utvändigt trapphus, men knappast något om den kommande verksamheten, som är den viktiga frågan. Personligen vill jag se en faktoribyggnad utan låsta montrar, men som med modern digital teknik levandegör och dramatiserar Norrteljes tillkomst och faktoriets verksamhet. Kombinera detta med ett kommunalt informationscentrum, där turister och presumtiva nya innevånare kan se vad vi kan erbjuda i form av nybyggnation, näringsliv, föreningsliv och sevärdheter.

Det talas om att ordna en ”work shop” för att få idéer om var museisamlingarna skall härbärgeras. Än viktigare är att låta våra innevånare komma till tals och framföra sina förslag om verksamheten.

Per Börjesson (L), nybliven ersättare i Stiftelsen Roslagsmuseet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons