Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad händer inom Centerpartiet?

Vad är det som händer inom Centerpartiet i Norrtälje kommun? Det måste man fråga sig efter den förra veckans händelser.

Centerpartiet hade i onsdags ett nomineringsmöte, där medlemmarna skulle utse vilka personer som skall företräda partiet i kommunens nämnder och styrelser den kommande mandatperioden. Till den viktigaste posten, partiets gruppledare, fanns två kandidater: nuvarande gruppledaren Berit Jansson och utmanaren Hans Stergel, som den gångna mandatperioden varit ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det blev votering. Berit Jansson vann klart. Hon hade uppenbarligen störst stöd i partiet.

Men det var inte Hans Stergels enda förlust denna kväll. Han voterades också bort från sitt ordförandeskap i kultur- och fritidsnämnden. I stället valdes Centerpartiets förra kommunalråd, Bengt Ericsson, till denna post. Den förlusten verkar Hans Stergel ha tagit mycket hårt, så hårt att han på sin blogg på torsdag morgon meddelade att han skulle lämna Centerpartiet, där han varit medlem i 47 år.

Hans Stergels agerande känns omoget. En politiker kan aldrig räkna med att automatiskt bli omvald till ett förtroendeuppdrag. En politiker måste därför kunna förlora en medlemsomröstning utan att bli sur och besviken och lämna partiet.

Å andra sidan känns det lika omoget av Centerpartiet att avsätta Hans Stergel som ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Eftersom ingen centerpartist öppet kritiserat hur Hans Stergel skött sitt ordförandeskap, är det tydligen andra saker som gör att han blir petad. Det allra mesta talar för att orsaken är att centerpartisterna ogillar att han öppet utmanat Berit Jansson om posten som gruppledare. Så får man tydligen inte göra i Norrtälje-centern, och Hans Stergel bestraffades därför genom att fråntas sitt uppdrag.

Den typen av agerande mot en förtroendevald är inte bra för Centerpartiet. Centerpartiet har gått tillbaka i många val i Norrtälje kommun. Uppenbarligen gör man något fel, och det krävs nya idéer och nya krafter för att lyckas bryta den nedåtgående spiralen. Men vem i partiet vågar i framtiden ifrågasätta partiets företrädare, när dessa kritiker bestraffas? Och hur skall man få fler att vilja bli aktiva i partiet, när det uppenbarligen finns osynliga regler för vad man får göra och säga?

På samma sätt är Hans Stergels agerande inte bra för Hans Stergel. Fyra år som politisk vilde kan knappast vara något att se fram emot. Förhoppningsvis kommer därför Hans Stergel, när han fått några dagars perspektiv, att ta tillbaka sitt beslut om att lämna Centerpartiet.