Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör vi här i Norrtälje för EU-migranterna?

För två veckor sedan talade påven Franciskus i Europaparlamentet om mänskliga fri- och rättigheter och människans värde framför pengarnas.

Han var uppfordrande när han uttryckte att det nu är dags att överge tanken på ett självupptaget Europa fyllt av rädsla, och istället bygga ett ledande Europa som en plats för mänskliga fri- och rättigheter, vetenskap, konst och musik. Han påminde om politikernas och alla andra människors sociala ansvar för omsorgen om andra och varandra. Han möttes av stående ovationer.

Det som därifrån sändes ut i olika tv- och radiokanaler över världen står i skarp kontrast till de tiggare som frysande sitter utanför ingångarna till våra mest välbesökta butiker och banker – inte alltid sjyst behandlade av de förbipasserande. Det är vinter och kallt och dessa människor är EU-medborgare, precis som vi.

Enligt EU-stadgan har EU:s länder ansvar för att deras medborgare behandlas med respekt för människovärdet. Vi tycker att EU borde bevilja mera pengar till de länder som tar emot fler asylbehövande och EU-migranter i förhållande till sin folkmängd än andra EU-länder.

Därför har vi några frågor till Ulrika Falk (S), Berit Jansson (C), Ingrid Landin (MP), Kjell Jansson (M), Karin Karlsbro (FP), Catarina Wahlgren (V), Mikael Strandman (SD), Ulla-Britt Pettersson (KD) och Anders Fransson (ROOP):

1. Har du och ditt parti någon aning om vad Sveriges regering och riksdag gjort och gör för att EU:s ministerråd, kommissionen och parlamentet ska känna trycket att påminna EU:s medlemsländer om att de alla, som medlemsländer, är skyldiga att följa EU:s stadga och därmed ta ansvar för dem, som lever inom EU:s gränser?

2. Vad gör ni här i Norrtälje för att EU-migranternas vistelse här hos oss är människovärdig?

3. Är ni beredda att undersöka vad som är möjligt att göra inom ramen för EU:s sociala fonder så att dessa människor ska kunna vara aktiva i skapandet av olika verksamheter här i Sverige eller i sina hemländer med målet att kunna försörja sig samt göra det möjligt för sina barn att gå i skola?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel