Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är Tobiasregistret och benmärgstransplantation?

Vid en del sjukdomar behövs benmärgstransplantation. Oftast passar ingen anhörig som donator. Därför finns Tobiasregistret.

Annons

Personer med svåra immunsjukdomar, ämnesomsättningssjukdomar eller leukemi kan behöva stamceller för att överleva. I benmärgen finns stamceller som kan bygga upp frisk benmärg som kan bilda friska blodkroppar hos mottagaren.

Vid en transplantation tar man stamceller från benmärgen i höftkamsbenen eller från blodet på en frisk person. Den injiceras sedan i mottagaren, och börjar producera ny benmärg inom ett par veckor.

När man anmäler sig till Tobiasregistret får man lämna salivprov genom att spotta i en burk eller ta prov med tops från insidan av kinden. Salivprovet undersöks för att fastställa vilken vävnadstyp man har. Det finns en stor mängd olika vävnadstyper och även om man har helsyskon är chansen bara 25 procent att man har samma vävnadstyp.

När en donator matchas mot en sjuk person får denne genomgå ytterligare provtagning. Donationen utförs sedan på ett universitetssjukhus i Sverige, även om mottagaren finns utomlands. Antingen sker den genom att man tar benmärg från donatorns höftbenskammar under en operation eller genom att man tar vita blodkroppar från blodet.