Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställning i Skebo är en riktig höjdare

Nu i sommar kan den som besöker Skebobruks Museum se Skebobruk med omnejd på ett sätt som man kanske inte är van vid. Nämligen från ovan.

En fågel flyger förbi över Skebobruks musuem.

Nere på marken står Peter Andrén, som sitter i Skebobruks museiförenings styrelse. Dörrarna till museet står på vid gavel. Till helgen öppnar man för säsongen.

– Jag började faktiskt spåna på den här idén redan förra sommaren, säger han.

Sedan gammalt visste Peter Andrén att det finns ett företag i Enköping som köpt upp alla gamla flygfotografier över Sverige.

Så tillsammans med styrelsens ordförande, Ove Karlsson, åkte han till Enköping, där de gjorde en djupdykning i företagets arkiv.

– Det rör sig om ett arkiv med över fem miljoner fotografier, säger Peter André.

Från Enköping fick han och Ove Karlsson med sig 13 fina färgfotografier över Skebo från mitten av förra seklet.

– Så här såg det ut för inte alls särskilt länge sedan, säger Peter Andrén. Ändå är det redan historia.

Peter Andrén pekar på fotografierna, eller närmare bestämt på hus av olika slag som finns med på dem.

– Det här är rivet, säger han. Det här är också. Och det här huset brann ner.

Och så fortsätter han.

Vad man kan slå fast är att mycket som fanns inte längre finns. Men alltsammans har funnits. Också människorna som syns på bilderna har en gång funnits.

– En sak som slår mig när jag se bilderna är hur mycket folk odlade på den tiden, säger Peter Andrén. Varenda liten jordplätt är uppodlad.

På ett av fotografierna syns en man utanför sitt hus.

– Jag vet inte vem han är, säger Peter Andrén. Men förhoppningsvis är det någon besökare som kan ge oss namnet och berätta mer.

Tanken med utställningen, fortsätter Peter Andrén, är att det som besökarna kan berätta om bilderna också ska bli bildernas historia.

– Vad vi får berättat för oss nu i sommar kommer vi att dokumentera, säger han.

Årets utställningen är med andra ord beroende av sina besökares kunskaper.

– Flygfoton brukade vara en stor grej , säger Peter Andrén. Många sysslade med det här då 1950-talet.

Förr var det så att man skickade upp en fotograf, som med en kamera fotograferade vad som bredde ut sig där nere på marken. Nuförtiden är det kanske snarare så att man tar hjälp av en drönare. Och det har man gjort också i Skebo.

– Så man kan jämföra och se hur byn har förändrats, säger Peter Andrén.

Strax innan grönskan slog ut i våras skickade man upp en drönare över byn. Vad den såg har man klippt ner till en kort film, som också den finns att se. Drönarens kamera sveper över Skebo herrgård, Smedjan, skolan och allt det som finns kvar där i byn än idag.

”Skebo från luften”

Utställningen invigs nu på lördag, klockan 13–16. Vid invigningen är det fri entré till museet. Kaffeförsäljning och underhållning utlovas.

Därefter är museet öppet onsdag till söndag, klockan 13–16, fram till den 27 augusti. Därefter har man öppet på helgerna.

Bortsett från ”Skebo från luften” finns museets fasta utställning som berättar om Skebobruk och dess historia. Nytt för i år är även en samling fotografier från 1920-talet, som visar hur det såg ur när bruket revs.