Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsläppen från fossila bränslen måste minska – inte resandet

Mats Wilzén (MP) och jag är överens om en sak. Klimatförändringen är på riktigt och vi bör göra allt vi kan för att den mänskliga påverkan på klimatet blir så liten som möjligt, så snart som möjligt.

Anmäl text- och faktafel

Hur vi ska nå dit och bli ett fossilfritt samhälle tycker vi uppenbarligen olika om. Mats Wilzén försvarar flygskatten i sin replik, men missar hela min poäng. Min poäng är att flygskatten borde ändras så att den skapar incitament till att ställa om till gröna alternativ. Just nu slår skatten lika, oavsett vilket bränsle flygplanen drivs på. Vilket incitament ger det till att utveckla mer miljövänliga bränslen eller att ställa om flygplansflottan till mer miljövänliga alternativ?

I grund och botten är det positivt att människor reser i världen. Det finns därför inget självändamål att minska flygresandet i sig, utan det är flygets utsläpp som måste minska. Självklart ska flyget stå för sina klimatkostnader, men flygskatten är en skatt på resandet, inte en skatt på fossila bränslen. Skatten tas ut per passagerare oavsett drivmedel.

Det finns bättre alternativ än att beskatta själva resandet. Sverige har prövat olika landningsavgifter utifrån kväveoxid och buller och samma system skulle kunna prövas för att öka användningen av biodrivmedel.

För mig innebär grön skatteväxling att den som smutsar ner ska få betala mer samtidigt som fler ska tjäna på att jobba och bidra till vår gemensamma miljö och vårt gemensamma klimat – men också vår gemensamma välfärd. Det innebär till exempel att höjda klimatskatter och borttagande av subventioner till fossila bränslen i gengäld ska kompenseras med sänkt skatt på arbete. Det ska löna sig att arbeta och straffa sig att smutsa ner.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel