Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsattes för aggressiv försäljningsbluff

Ellisiv Lundman kontaktades av företaget Keycode Security som sa att hennes identitet lätt kunde kapas. Sen skickade företaget en faktura på en tjänst hon inte beställt.

Ellisiv Lundman fick samtalet i maj förra året.

– Det var en kvinna som ringde och sa ”vet du om att dina personuppgifter ligger ute på internet? Vem som helst kan se allting”. Hon skrämde upp mig, säger hon.

Kvinnan sa att hon skulle skicka information, men skickade en faktura på 499 kronor för en ID-skyddstjänst.

– Jag tackade inte ja till någon tjänst, så jag ringde dit och sa att jag inte tänkte betala.

Sedan dess har Keycode Security skickat en faktura till och en påminnelse.

– Det är inte en stor summa, men det irriterar mig. Jag vill inte ge några pengar till ett fuffelföretag.

De har även hotat med inkasso.

– Jag är inte rädd för inkasso, men det gör mig förbannad att de inte ger sig.

För Ellisiv Lundman har det hela varit både jobbigt och tidskrävande.

Keycode Security AB är det företag som fått flest anmälningar till Konsumentverket under 2015, 266 stycken. Anmälningarna har fortsatt komma in under 2016. Över 100 av anmälarna har samma klagomål som Ellisiv Lundman.

Nu har Konsumentombudsmannen, KO, stämt både företaget och vd:n Daniel Johansson för företagets sätt att skrämma konsumenter, för att de skickar fakturor utan avtal och för att den ID-säkerhetstjänst de säljer inte alls är så heltäckande som företaget hävdar.

– Vi vill sätta stopp för Daniel Johansson, därför yrkar vi på personligt ansvar, säger Carolina Andersson, processråd hos KO.

Ett annat av Daniel Johanssons företag, Rakexperten AB, dömdes nyligen av Stockholms tingsrätt och förbjöds att kräva betalning för produkter konsumenter inte har beställt. Just nu granskar Konsumentverket ett tredje av Johanssons företag, Nödkontanter AB.

I fallet Keycode Security yrkar KO att företaget ska dömas att betala en marknadsstörningsavgift på fem miljoner kronor, som är maxbeloppet. KO yrkar även att företaget och Daniel Johansson ska få betala vite på en miljon kronor i veckan så länge de fortsätter med sina försäljningsmetoder och att detta vite även ska gälla perioden fram till huvudförhandlingen i tingsrätten. Datum för den har ännu inte satts.

KO kan inte yrka på näringsförbud för Johansson. Det kan endast utdömas om han döms för ekonomisk brottslighet. Konsumentverket tar bara upp frågor om marknadsföring och försäljningsmetoder.