Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredning klar om brandinsats

Räddningstjänstens insatser vid branden på Textes HVB-hem har kritiserats. Nu är en utredning klar som visar hur räddningsarbetet fungerade.

Uppsala brandförsvar har under hösten utrett räddningstjänsten i Norrtäljes insatser under natten till den 27 augusti då ett HVB-hem i Norrtälje brann ner och tre personer omkom . Strax efter midnatt fick räddningstjänsten i Norrtälje larm om en befarad drunkningsolycka i sjön Erken. Tio minuter senare kom ett automatiskt larm om branden på Textes HVB-hem.

Storstockholms räddningscentral övervägde först att låta styrkan som var på väg till Erken vända, men beslutet togs att inte göra det. Enligt rapporten var det rätt beslut. Styrkor från Rimbo och Älmsta larmades till branden. Första försöket att larma stationen i Älmsta misslyckades, vilket upptäcktes först efter 20 minuter. Räddningscentralen glömde först även bort att larma det yttre befäl som fanns på brandstationen i Norrtälje.

En slutsats i rapporten är att fördröjningen av larmen till yttre befäl och styrkan i Älmsta troligen inte hade betydelse för möjligheten att rädda liv.

– Det hade förmodligen inte påverka utgången, säger Christer Bergh, ställföreträdande räddningschef.

Dock är kommunikationen något som bör förbättras. Både Stockholms läns räddningscentral i Lindvreten och Storstockholms räddningscentral i Täby hanterade larmet. Enligt rapporten bidrog det antagligen till avvikelserna.

– I samarbete med Storstockholms räddningscentral måste vi bli bättre på att dokumentera avvikelser som sker i det dagliga skadeavhjälpande arbetet för förbättring, säger Christer Bergh.

Yttre befälet i Norrtälje var den första från räddningstjänsten på plats. Styrkan från Rimbo anlände 14 minuter senare. I väntan vidtog befälet viktiga åtgärder och förberedde insatsen. Med Rimbo-styrkan på plats gjordes försök till livräddande insatser. Branden var då redan för kraftig och försöken avslutades. Istället inriktade man sig på att begränsa brandspridningen.

Enligt rapporten togs det farliga risker vid det första räddningsförsöket, något som berodde på en missuppfattad order. Enligt rekommendationer ska brandkåren öva på att bli tydligare i ordergivning.

– Vid en kaotisk situation kan det bli missförstånd. Vi har lite att lära om hur vi ska kommunicera internt vid stressade situationer.

Räddningstjänsten avvaktar Statens haverikommissions rapport om insatserna och orsaken till branden, den beräknas vara klart hösten 2014.