Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpekad bluff har dykt upp i Norrtälje

Just nu sitter lappar runt om i Norrtälje om en insamling till Baltikum. Upphovsmakarna har tidigare pekats ut som en bluff.

Annons

På lapparna står det att en förening vid namn En hjälpande hand tar emot bland annat kläder, skor, leksaker, parfymer, verktyg och elektronik till fattiga familjer i Baltikum. ”Vänligen lämna era saker i påsar vid huvudingångar till flerfamiljshus” står det. I somras pågick samma insamling i Gävleborg och Dalarna. Då anmäldes upphovsmakarna till polisen av en hjälporganisation i Hudiksvall som kände igen sin egen logotypen på lapparna.

– Församlingen har inget med insamlingen att göra, sa en ansvarig till SVT.

Lapparna med samma telefonnummer, men med ändrad logotyp, dök upp på flera håll i Norrtälje under måndagen. Polisen i Norrtälje känner inte till den utpekade bluffinsamlingen.

– Nej, men det är självklart inte bra att utge sig för att hjälpa och så har man stulit en organisations logotyp, säger Christer Sandström, som är informatör hos Norrtäljepolisen.

Han bedömer att det minst hamnar under brottsrubriceringen bedrägligt beteende. Om det finns ett vinstsyfte kan det också vara bedrägeri.

När NT ringer telefonnumret svarar en kvinna som inte vill uppge sitt namn och inte säga var hon bor.

– Jag skriver bara adresser. Jag kan inte prata.