Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utökat strandskydd kan försvinna

Länsstyrelsen vill upphäva det utvidgade strandskyddet helt vid sju sjöar och vattendrag i kommunen.

För några år sedan gav regeringen uppdrag åt länsstyrelsen att göra en översyn av det utvidgade strandskyddet. I onsdags kom förslagen som för Norrtälje kommuns del innebär att det utvidgade strandskyddet tas bort helt vid sju sjöar och vattendrag samt upphävs delvis på ytterligare fem platser.

Det generella strandskyddet gäller i regel land och vattenområden 100 meter från strandlinjen. Vid behov kan länsstyrelsen utöka skyddsområdet till att omfatta 300 meter. Det är dessa utökade ytor som myndigheten nu gjort en översyn av.

– Att ett tidigare utvidgat strandskydd upphävs beror i regel på att vi inte längre bedömer att områdena har tillräckligt höga värden. Det kan också handla om att området bara bedömts vara av måttlig betydelse för växt- och djurlivet, säger Anna Dominkovic, miljöutredare vid länsstyrelsen.

Från kommunens sida välkomnar man översynen.

– För oss som kommun kanske det inte innebär jättemycket, men det kommer ju att underlätta för dem som bor i de här områdena och har tankar på att bygga då det frigörs mark, säger Mats Hultin, ordförande i bygg- och miljönämnden.

Fram till 8 april 2014 kommer markägare och andra berörda att kunna lämna synpunkter på förslaget.