Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utnyttja unikt läge för konsthallen

Varför ska konsthallens lokaler i den gamla brandstationen användas för scenkonst? Det mest uppenbara svaret är att det saknas en självklar plats för scenkonsten i Norrtälje kommun.

En större scen behövs och kräver ett långsiktigt planeringsarbete som inryms i debatten om ett kultur- och allaktivitetshus i hamnen, men det finns de facto ett akut behov av en plats för nyskapande och konstnärligt experimenterande scenkonst.

Konsthallens lokaler vid ån är en etablerad plats för kultur och jämte biblioteket ett av få offentliga rum där vem som helst kan slinka in gratis och tillgodogöra sig konstupplevelser. Det är en plats för möten med sig själv och andra.

Sådana allmänna rum är livsviktiga för ett samhälle och vi kan inte vara utan dem. Utan tillgång till offentliga rum för kultur krymper vi som människor, krymper utrymmet mellan oss medborgare liksom förutsättningarna för ett fritt och demokratiskt samhällsliv. Man kan prata länge om de många fantastiska musiker, konstnärer, dansare, skådespelare och andra kulturutövare som valt att bosätta sig i Norrtälje och vilken tillgång för kommunen dessa kulturaktörer är. Denna kunskaps- och kulturbank slösas allt för ofta bort för att kunskap hos de styrande saknas om hur man skapar förutsättningar för dessa att verka i kommunen.

Goda administratörskrafter saknas inte, däremot saknas viljan till utveckling och förändring hos den styrande majoriteten.

Vi vänsterpartister tillhör dem som anser att det goda samhället ska bära sina konstnärer och inte svepas med av det tänkande som syftar till att marknadskrafter ska styra inom kulturen.

Men för den som tvekar, som anser att kultur är onödigt och dyrt; kom ihåg att om vi satsar pengar på kulturen får vi på köpet vad som populärt brukar kallas för ”positiva synergieffekter” inom områden som hälsa och välbefinnande, attraktionskraft för potentiella inflyttare och skattebetalare, och dessutom rikliga inkomster till näringsliv och turism. Det är en inte oviktig faktor för kommunens köpcentrum och handelsområden att beakta när kulturen lockar folk till staden.

Nu byggs ett nytt Norrtälje museum som ska inrymma konsthall och Roslagens museum. Vi vet inte ens ännu om det kommer att vara fortsatt fritt inträde på konsthallen, en förutsättning för att det ska fungera som ett öppet och pedagogiskt utmanande rum i staden, där man kan kika in även på utställningar som man kanske hade valt bort om man måste överväga entréavgiften.

Konsthallen i dess nuvarande form försvinner och det kommer att sörjas djupt av många, denna fantastiska plats för kultur med det brusande å-rummet utanför. Låt nu inte chansen att få ett välbehövligt rum för scenkonst förslösas.

I det gemensamma förslaget från Mariposa, Kullsta friluftsteater och RIK inryms idéer och konkreta förslag om hur man driver ett öppet och tillgängligt scenkonst- och aktivitetshus. Låt oss medborgare få behålla å-rummets oas för kultur.

Norrtälje kommun har mycket stora kulturresurser, satsa på det!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel