Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utnyttja ännu mer ny teknik för att få bättre vård

Det pågår redan i dag förändringsförsök i Mellansverige som gör vården både billigare, snabbare och bättre. Varför inte utnyttja ny teknik ännu mer?

Vården och tryggheten i samhället blir en alltmer viktig fråga för fler. Tyvärr räcker inte resurserna till med dagens system.En olycka sker. Polis, privatperson eller ambulanspersonal kopplar upp sig med sin telefon. En länk till kunnig vårdpersonal till exempel läkare öppnas. Förslag till snabba åtgärder kan lämnas direkt på plats, speciellt bra i glesbygdsområden där det är ont om specialister. Samtidigt skrivs rapport för polisens, ambulanspersonalens och övriga intressenters del.

Detta spar onödig papperstid för alla parter så att både polis och annan vårdpersonal kan utnyttjas bättre. Rapporten kan ligga till grund i en central databas om det visar sig att samma olyckstyp händer i samma område kan om så behövs förbättringar på vägen eller intill göras för att undvika upprepade händelser.

Utrusta personal inom polis och vård med headset så att de snabbt kan tala in händelser. Då undviks onödig rapporttid vid en dator. Även på sjukhusen borde bildrapporter till läkare kunna göras speciellt om det är brist på den biten på vårdenheten.

Kompetenshjälp för att få rätt vård borde finnas för äldre eller dem som inte har så stor erfarenhet av sjukvård för att säkerställa att patientens vård blir den mest optimala. För att bli sjuk i dag krävs det paradoxalt nog att du är frisk.

Utveckla specialtelefoner för ambulanspersonal som till och med kan ta lättare röntgenbilder. Sätt in reningsslussar på sjukhus där man måste tvätta sina mobiler och kläder för att inte sprida resistenta bakterier. Sådana finns på vissa laboratorier.

För att samhället skall bäst kunna få ta del av polis- och vårdpersonals kunnande så krävs att deras egen tid består av minimal administrativ tid. Deras arbetstid skall, både för dem själva och omgivningen, kännas så meningsfull som det bara går. Administrativ tid skall i huvudsak bestå av egen utbildning.

Tekniken skulle även kunna hjälpa dem som vill känna sig tryggare när de går eller rör sig ensam på gatorna. Man borde kunna koppla upp sin telefon mot en poliscentral när man börjar gå eller springa. Polisen kan sedan följa den uppkopplade på sin central och om något skulle hända så kopplas polispatrull eller väktare eller kanske även andra som finns i närheten snabbt kan hjälpa den utsatte. En blinkande symbol på telefonen varnar eventuell förövare att personen är bildskyddad mot poliscentral. Liknande system finns säkert för hotade men borde kunna vara en billig trygghetshjälp för fler människor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel