Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utanförskapet har permanentats

Arbete är grunden för vår gemensamma välfärd och för människors personliga utveckling och delaktighet i samhället. Arbetslösheten är vår tids största slöseri med människors förmåga och vilja att bidra till samhällets utveckling.

Moderaterna gick till val på att lova lägre arbetslöshet och minskat utanförskap. Det var en bra ambition, men den förda politiken har lett i motsatt riktning. Antalet långtidsarbetslösa ökar och utanförskapet permanentas för allt fler. Det ökar kommunernas kostnader för försörjningsstöd (socialbidrag) och möjligheterna att använda pengarna till andra viktiga områden minskar.

Kostnaderna för försörjningsstödet har ökat med 43 procent i Sverige sedan vi fick en moderatledd regering. Norrtälje är inget undantag, även här har kostnaderna ökat markant för varje år sedan 2006.

Det finns kommuner som trots regeringens nedskärningar inom socialförsäkringarna, går i motsatt riktning. Ett exempel är Södertälje som lyckats minska kostnaderna för socialbidragen med sex procent genom ett aktivt samarbete mellan försäkringskassa och arbetsförmedling, men framför allt genom att kommunen har skapat fler lärlingsplatser i lokala företag. Även Sigtuna och Örebro är exempel på S-styrda kommuner vars arbete med kommunala resursjobb och andra arbetsmarknadsinsatser resulterat i att många som haft försörjningsstöd nu kommit i sysselsättning. Politik som gör skillnad.

Vi vet att fler vill arbeta för att kunna bidra till vår gemensamma välfärd. Trots det ökar arbetslösheten. Samtidigt söker många företag och den offentliga sektorn efter arbetskraft, men många saknar tillräcklig utbildning eller erfarenhet för att kunna ta de jobb som finns.

Ju längre människor får gå arbetslösa desto svårare blir det att anställas. Därför ska alla som kan arbeta få chansen att ta steget in i arbetslivet och aktivt bidra till samhället.

Ingen ska behöva tvivla på Socialdemokraternas prioriteringar. För oss går jobben först, det är så vi klarar välfärden. Med aktiv arbetsmarknadspolitik kommer fler att ha ett arbete att gå till, ett arbete som förstärker kvaliteten i skola och omsorg, eller en utbildning som leder till jobb. Så ger vi många fler ett steg in i arbetslivet och så finner vi den extra tid som behövs i exempelvis äldreomsorgen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel