Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan småföretagare stannar Norrtälje

Annons

Visste du att småföretagare står för den största andelen skatteintäkter i Norrtälje och därmed spelar en viktig roll när det kommer till att bygga den generella välfärden i vår kommun?

Anmäl text- och faktafel

Rapporten ”Välfärdsskaparna” som Företagarnas riksorganisation lanserade tidigare i våras, visar att småföretagare och dess anställda står för 36 procent av de kommunala skatteintäkterna i Norrtälje. I reella siffror innebär detta 871 miljoner kronor som kommunen har till sitt förfogande för att bygga framtidens Norrtälje.

En företagares vardag är ofta utmanande och god kontakt med lokala tjänstemän krävs. Det är därför viktigt att myndighetsutövningen är företagsanpassad. Kommunen bör konkretisera mål för att kunna vässa den kommunala servicen gentemot företag. Det är av yttersta vikt att nya regler ska anpassas efter de små företagen, inte tvärtom.

På samma tema är det viktigt att småföretagare känner sig trygga i den kommunikation de har med tjänstemän i kommunen. En företagare möter ofta diverse byråkratiska utmaningar i sin vardag. En väg in är enligt oss rätt väg att vandra. Konkret innebär det en lotsfunktion där samordning kring enskilda företagsärenden som kräver kontakt med flera olika myndigheter erbjuds.

Det absolut största tillväxthindret som företagare i såväl Norrtälje som Sverige möter är dock kompetensbrist. Det är helt enkelt för svårt att hitta rätt kompetens när företagare väl vågar ta steget att anställa. Här spelar skolan en viktig roll, då det är viktigt att elever redan från en tidig ålder får kännedom om vilka möjligheter som finns i det lokala näringslivet genom exempelvis att koppla samman elever och småföretagare när det väl är dags för prao.

Ovanstående är bara ett axplock av några av de frågor Företagarna arbetar med dels på nationell nivå samt här i Norrtälje. Vi är Sveriges största företagarförening och företräder ungefär 60 000 medlemmar. Men vi är också Sveriges närmsta företagarförening, med ungefär 250 lokalföreningar i landet, Norrtälje inkluderat. Ett gott företagarklimat är nämligen inte något som enbart gynnar företagarna i kommunen, utan även Norrtälje i stort.

Vi ser framemot att även fortsättningsvis verka för att företagare i kommunen ska ha möjlighet att uppnå sin fulla potential.

Thomas Byström, regionchef, Företagarna Stockholms län

Johnny Mattsson, ordförande, Företagarna Roslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel