Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan gärningsman blir det inget våld

Det är bra att Andrea Kronvall i sin replik tydligt tar ställning mot även det ursvenska våldet mot kvinnor, det som drabbar många tusentals kvinnor i vårt land och som skördar ett tvåsiffrigt antal dödsoffer varje år. Vi är således överens om att allt våld mot kvinnor bör bekämpas med ”alla till buds stående medel”, som hon uttrycker saken.

Däremot vet jag inte vad hon grundar sina åsikter om min ”okunskap” på? Jag tyckte jag var tydlig i mitt första svar till Andrea Kronvall i saken, om att jag uppskattade hennes engagemang mot det så kallade hedersrelaterade våldet, men där jag tyckte att det engagemanget borde breddas till att även avse det våld som hon nu uttryckligen själv tillstår bör bekämpas resolut.

Menar Andrea Kronvall kanske att min ”okunskap” består i att det våld mot kvinnor, som hon betraktar som ”importerat”, ska värderas annorlunda än det som våra svenska kvinnor utsatts för sedan urminnes tider, och som de utsätts för ännu i dag? Hon skriver till exempel utläggningar om att hela släkter är inblandade i hedersbrotten, och att det därför är ”kollektiva uttryck”. Så är det med säkerhet i enskilda fall, men enligt BRÅ är även de så kallade hedersrelaterade brotten ”i huvudsak begångna av en vuxen manlig gärningsman”. Utan gärningsman blir det inget våld.

Därför är det alltjämt min uppfattning att det är mäns makt och våld mot kvinnor det handlar om, och att hedersmotiv bara är en bakomliggande faktor, likväl som svartsjuka, missbruk, mental störning etcetera. Jag och Andrea Kronvall blir nog inte överens om detaljfokuset i detta, eftersom hon skriver utifrån en partibok där brott begångna av utlandsfödda används som ett huvudargument i deras ”hjärtefråga”. Jag tar ställning för alla de kvinnor som utsätts för våld av män i sin omgivning, och mot alla de män som begår dessa illgärningar, oavsett vilket motiv som kan tänkas ligga bakom.

Gunnar Kjelldahl, Ununge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel