Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörda grannar rasar mot mastbygge

Norrtälje kommun kan ge bygglov till en 30 meter hög mobilmast i bostadsområdet Fågelsången. Bristande information har gjort grannar arga och besvikna.

Annons

Mobilföretaget Net4Mobility har sökt bygglov för en 30 meter hög mobilmast nära bostadsområdet Fågelsången, norr om Vätövägen i Norrtälje. Grannarna tycker inte att de har inte fått någon information av kommunen och tänker nu överklaga.

– Den enda information som finns är en annons från kommunen i Norrtelje Tidning och på kommunens hemsida. Där står att vi har två veckor på oss att protestera, säger en missnöjd Thomas Kedman, som bor i området.

Kommunen har i en annons i NT (27/6) informerat om bygglovsansökan, men det står inte vilket företag eller vilken typ av mast det rör sig om. Inte heller hur det kommer att påverka människorna som bor i området.

Grannarna är nu oroliga för att mastens strålning kan vara skadlig. Robin Lindström kontaktade därför Staffan Öhlin, representant för Net4Mobility, som ansökt om bygglovet. Men svaret han fick gjorde honom inte lugnare.

– De sa att mastens strålning inte är värre än att gå förbi Elgiganten, säger han.

Förskola, lekpark och fotbollsplan finns i närheten och många är rädda att barn i området kan komma att ta skada av eventuell strålning.

– Kommunen tar inte hänsyn till miljön eller till oss som bor här, säger Urte Fontane.

– Vem kommer vilja flytta hit när det finns en mast så nära bostaden? Inga barnfamiljer i alla fall, menar hon.

Nu har grannar till den 11 juli på sig att skicka in en protest till kommunen. Men det är alldeles för kort tid menar Thomas Kedman.

– Folk har semester nu och dessutom prenumererar inte alla Norrtäljebor på NT. Hur ska de då få reda på att en stor mast kommer att placeras intill deras hem, undrar han.

Enligt Robert Törne, stabschef på Norrtälje kommuns bygg- och miljökontor, är två veckors handläggningstid normalt.

– Vi får in cirka 650 bygglov om året på och för varje ansökan har vi 14 dagar på oss att svara på en kungörelse. Om ett ärende berör många brukar vi gå ut med information i tidningen och på vår hemsida och det har vi gjort i det här fallet.

Borde inte kommunen även skicka ut ett informationsblad till alla berörda grannar?

– När det börjar bli fler än 30-40 berörda grannar så väljer vi att informera i tidningen i stället för att skicka informationen på posten. Det är en bedömning vi gjort, säger Robert Törne.

Kommunen har hittills fått in ett klagomål i ärendet. Men snart kommer fler, för Thomas Kedman har i protest mot den bristande informationen gjort en namninsamling som han ska lämna in till kommunen.