Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmuntra till utlandsstudier

Jan Björklund arbetar hårt med att förändra den svenska skolan.

Fokus ligger på att förbättra svenska lärosäten, men tyvärr missar Björklund möjligheterna med utlandsstudier. För att Sverige ska konkurrera med andra länder i ett globalt forum där olika språk och erfarenheter värderas högt måste fler svenskar studera utomlands.

Syokonsulenter över hela landet måste få ökad kompetens om utländska universitet och antagningsprocesser. För en gymnasieelev ska det vara lika självklart att välja ett universitet utomlands som i Sverige. Eleverna måste få kunskap om detta i god tid innan antagningsprocesserna tar vid. Antagningen till många universitet utomlands börjar tidigare än den svenska. Då är det viktigt att ha sina betyg översatta.

Senast i gymnasiet måste eleverna få information om utlandsstudier, men det är ingenting som hindrar att eleverna informeras tidigare än så. Ju tidigare eleverna får upp ögonen för utlandsstudier desto tidigare börjar de laborera om möjligheten att studera utomlands. Vissa förbereder sig till exempel med att läsa fler språk på gymnasiet.

Men utlandsstudier får inte bara vara ett alternativ för de elever som har föräldrar eller släktingar som har erfarenhet av studier utomlands. Utbildningsdepartementet måste arbeta för att föräldrar som inte själva studerat utomlands eller som saknar svensk högskoleutbildning att pusha sina barn till utlandsstudier.

I dagens samhälle argumenterar många elever att de inte ser någon framtid på svenska universitet då utbildningsplatserna är få. Detta gör det svårt att komma in på sitt drömprogram.

Elevernas argumentation kan botas med utlandsstudier. Det finns betydligt fler utbildningsplatser och utbildningar att välja bland när hela världen blir ett spelfält.

I andra länder värderas utbildningar olika. I USA och Storbritannien värderas humanistiska ämnen betydligt högre än i Sverige. Universitetsprogram som filosofi, historia och litteratur anses inte som ”flummiga” utan leder i själva verket till yrken som psykolog, jurist och journalist.

För gymnasieelever som inte vet vad de vill bli efter gymnasiet, är möjligheten att läsa humanistiska ämnen som leder till arbete enbart positivt. Att kunna läsa bredare kurser underlättar för eleverna att utbilda sig till ett yrke som är rätt för dem samtidigt som de finner hopp om en god framtid.

I de flesta fall kommer utlandsstudenterna tillbaka till Sverige med nya idéer och ett stort kontaktnät som sträcker sig över hela världen. Sverige kan bara tjäna på detta. Om Jan Björklund vill känna sig stolt över svenska studenter är det dags att han uppmuntrar fler att studera utomlands.