Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp till bevis för alla som prisat landsbygden

En lite lustig tradition har de senaste åren etablerats i svensk politik under senare delen av augusti: partiledarnas sommartal.

Under denna och nästa vecka skall partiledarna hålla tal i någon form av sommarmiljö, gärna på hemmaplan. I år håller alla partiledare ett sommartal, förutom Kristdemokraternas Göran Hägglund. Frågan är hur länge han klarar att hålla emot.

Vitsen med dessa sommartal är svår att se. Det är ju inte så länge sedan Almedalsveckan, då alla partiledare också höll tal. Några större förändringar i partiernas politik har knappast skett sedan dess. Detta märktes också när Folkpartiledaren Jan Björklund i söndags inledde raden av sommartal. Hans främsta krav var att skolan skall förstatligas – vilket är något Folkpartiet har krävt ända sedan skolan kommunaliserades för över 20 år sedan.

Inte heller Centerpartiets Annie Lööf kom med några större nyheter när hon i går som sommartalare nummer två talade i Rosendals trädgård i Stockholm. Hon presenterade dock Centerpartiets hjärtefrågor vid regeringens kommande budgetförhandlingar: slopad andra sjuklönevecka för företag, fördubblad ersättning till företag som tar sig an en lärling och satsningar på en renare Östersjö och en giftfri vardag.

För att finansiera dessa satsningar öppnade hon för en lägre nivå på de skattesänkningar som regeringen pratat om, som sänkt jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer. Det är en bra markering. I dagsläget finns det många åtgärder som ger fler nya jobb än ett nytt jobbskatteavdrag. Om ett sådant ändå genomförs, så bör det därför bli så litet som möjligt.

Annie Lööf krävde också i sitt tal att landsbygdsprogrammet skulle ligga kvar på samma nivå. Hon bemötte den hårda kritik detta program fick i en ESO-rapport förra veckan med att programmet stärkt svensk jordbruks konkurrenskraft och skapat tusentals nya jobb. Hon menade också att det nu i budgetarbetet var upp till bevis för alla de partier som lovsjungit landsbygden de senaste månaderna: nu har de en chans att visa att deras vackra ord är allvarligt menade och inte bara var tomma, utan mening.

Detta var också en bra markering av Annie Lööf. Flera andra partier har pratat om vikten av att hela Sverige skall leva, samtidigt som de lagt förslag som ger svåra ekonomiska konsekvenser för landsbygden. Förslaget om kilometerskatt för lastbilar är ett typiskt exempel.

Ett av de partier Annie Lööf syftade på är Moderaterna, som nyligen presenterade ett 40-punktprogram för landsbygden. Här blir, precis som Annie Lööf pekade på i sitt tal, de kommande budgetförhandlingarna ett bevis på om det nyvakna intresset för landsbygden är allvarligt menat eller bara ett sätt locka nya röster. En indikation kommer nu redan på lördag, då Moderatledaren Fredrik Reinfeldt håller sitt sommartal i Gustavsberg på Värmdö.