Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika bilder: Så såg hamnen ut förr

Artikel 5 av 7
NT Minns - 50-talet
Visa alla artiklar

Hamnutvecklingen är en het potatis just nu. Här får du en återblick och en riktigt gammal bild från Norrtälje hamn.

Om man ska försöka sig på att skildra födelsen av Norrtälje hamn får man nog gräva riktigt djupt i historiken. På medeltiden var hamnen en levande mötesplats för fiskare och bönder.

Bad är en gemensam nämnare för de flesta av de böcker och webbplatser som beskriver hamnens och stadens histora. 1844 anlades ett badhus där Societetsparken ligger i dag och Norrtälje blev skärgårdens stora badort.

Två år senare fick Norrtälje regelbunden ångbåtstrafik till och från Stockholm. Restaurangbåten S/S Norrtelje som ligger i hamnen i dag, gjorde reguljära turer fram till 1915. Badgäster strömmade till via hamnen och den blomstrande badepoken varade ända till andra världskriget.

1939 startade lantmannaförbundets spannmålsverksamhet i det nybyggda sädesmagasinet (rosa silon). 1958-59 byggdes stora delar av de byggnader för spannmål som fortfarande finns kvar, bland annat den mellersta silon. Den tredje och sista silon byggdes 1971.

I bildalbumet här intill kan du se bilder från hamnen på 50-, 60- och 70-talet samt en riktigt gammal bild. Hjälp oss gärna att datera den bilden.

Tips! Klicka på pilen i övre vänstra hörnet för att se bilderna i helskärm.