Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar måste få hjälp i tid

Antalet barn som mår dåligt och som söker psykisk vård har ökat kraftigt de senaste åren, och barn- och ungdomspsykiatrin har haft stora problem att klara vårdköerna. 2018 fick bara en tredjedel av barnen en första bedömning inom den nationella målsättningen: att man ska få hjälp och stöd inom 30 dagar.

Vi ser att den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar har ökat dramatiskt de senaste åren, inte minst bland 10–17-åringar. Centerpartiet vill satsa på kortare köer inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, genom att ge pengar till de landsting som kan erbjuda hjälp i tid.

Samtidigt vill vi göra det enklare att få hjälp i skolan genom elevhälsan. För att det ska bli möjligt kan det, utöver kuratorer, finnas studiepedagoger som exempelvis har beteendevetarutbildning. Dessa kan både stötta eleverna i deras studier och vara ett samtalsstöd.

Köerna till BUP ökar, så även i Norrtälje kommun. BUP i Norrtälje består av en öppenvårdsmottagning för föräldrar med barn upp till och med 17 år. I Familjens hus finns också Samtalsmottagningen för lättare psykiska besvär, vilken funnits några år. För 16 – 24-åringar finns Unga Vuxna. För de allra minsta barnen finns BUP Kärnan som tar emot förskolebarn 0–6 år tillsammans med föräldrar. Man kan ringa själv, man kan boka tid på 1177.se eller komma på remiss. Det finns flera möjligheter till hjälp men det svarar i dagsläget inte mot behovet.

Norrtälje kommun består av glest befolkade områden, där människor inte alltid har nära tillgång till vård. Den växande psykiska ohälsan bland unga gör att det behövs fler lättillgängliga insatser för att ge hjälp i tid. Då det inte alltid är möjligt att ha fysiska mottagningar på plats, vill Centerpartiet satsa på att öka tillgången till mobila ungdomsmottagningar i de delar av landet där det behövs. Med mobila ungdomsmottagningar i form av exempelvis bussar kan unga människor på landsbygden få den hjälp de har rätt till.

Att nu regeringen i höstbudgeten, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, satsar 300 miljoner kronor varje år under tre år på barn- och ungdomspsykiatrin tycker vi är rätt väg att gå.

Det är extra pengar utöver de 100 miljoner som Centerpartiet och regeringen kommit överens om tidigare och de ska gå till att korta köerna.

Jane Trepp (C), ledamot Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON)

Kule Palmstierna (C), ledamot socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel