Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga satsar på hästutbildning

NTPLUS+ De lämnade storstaden för Roslagen och hästarna. 21 år gamla gör Lovisa Andersson och Pascal Rocque Roivainen verklighet av sin dröm.

Ett stenkast från Norrtälje har Lovisa Andersson och Pascal Rocque Roivainen funnit sig en ny tillvaro. Sedan i somras arrenderar de en anläggning i Kvilunda, för att träna och utbilda hästar och ryttare. De kommer båda från Stockholm, men har tagit steget att flytta, för att på heltid satsa på hästar.

– Både jag och Pascal har lång erfarenhet av att arbeta med hästar och att driva stall. Vi kände att det var dags att starta eget nu, säger Lovisa Andersson.

Ganska modigt för två 21-åringar, kan man tycka.

– Det var en chansning, vi har inte så många kontakter här ute, men lägger man ner sin själ i det man gör så går det ofta bra. Vi kände också att det kunde finnas en efterfrågan, säger hon.

Och det visade sig att de hade rätt.

– Det har varit ett enormt tryck. Vi har 13 boxar och just nu är det 10 hästar i träning och inackordering, säger Pascal Rocque Roivainen.

De är båda överens om att det har gått över förväntan.

– Vi trodde väl inte att det skulle gå så fort. Men när kunderna är nöjda sprider det sig, säger Lovisa.

På anläggningen tar de emot hästar som behöver träning och utbildning inför tävling, inridning, championat eller som helt enkelt behöver utveckling. Pascal ger också ridlektioner.

Lovisa har utbildat hästar sedan hon var runt 13 år och har bland annat jobbat som stallchef i Mellerud. Pascal går just nu en beridarlärlingsutbildning på distans i Tyskland. De har höga ambitioner för anläggningen.

– Vi vill utbilda bra unghästar till träning och tävlingar, målet är att hålla en hög standard, säger Pascal.

Lovisa och Pascal har fått positiv respons på sin verksamhet.

– En del har till en början varit lite skeptiska till att vi är så unga, men när de har sett resultatet ändrar de sig, säger Pascal.

Trots att det kan vara utmanande är arbetet med hästar något som de verkligen brinner för.

– En del hästar har sämre grundutbildning och då är vårt jobb att utveckla dem. Det gäller att bygga upp ett förtroende och ge dem den tid som de behöver.

– Det bästa är när man ser utvecklingen, när hästarna förstår och anstränger sig. Det är en otrolig känsla, säger Lovisa.

Eftersom verksamheten har visat sig att gå bra har Lovisa och Pascal stora planer framöver.

– Vi kommer att samarbeta med ett välkänt stall i Holland för inköp av hästar, och inför 2014 har vi fått en sponsor, säger Pascal.

– Det är otroligt kul. Vi tror att det här är något som verkligen behövs här i Norrtälje, säger Lovisa.