Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga får läxhjälp

När skolan är slut är det dags att läsa läxan. För Liam, Isac, Nova och Katrin är biblioteket platsen som gäller. Där får de gratis hjälp och lugn och ro.

Annons

En vanlig torsdag sitter Eva Mellin tillsammans med ett gäng barn och unga inne i ett rum på Norrtälje stadsbibliotek och läser läxor. Just den här dagen är det fyra barn i låg- och mellanstadieålder som har kommit hit med sina skolböcker.

– Det här är ett stadigt gäng som kommer hit varje gång. De som är lite äldre kommer just de dagar som de behöver, säger Eva Mellin, som är fritidsledare och håller i läxläsningen.

Liam Norberg som går i trean koncentrerar sig på matematik.

– I skolan är det svårare att koncentrera sig, där finns det barn som springer runt och skriker, säger han.

Tillsammans med syskonen Isac och Nova har han gått på läxhjälp hela terminen.

– Mamma tyckte att det var bra att vi skulle börja. Vi får 20 kronor för det, så det är som ett jobb, säger Liam Norberg nöjt.

– De är jätteflitiga, intygar Eva Mellin.

Läxhjälpen på biblioteket är ett samarbete mellan Norrtälje kommuns Ung fritid (tidigare ungdomsenheten) och Norrtälje stadsbibliotek. Verksamheten har funnits sedan 2011.

– Det har inte varit så många som har känt till att det finns läxhjälp här, men förra året började det komma fler unga, nu är det aldrig tomt, säger Eva Mellin.

Hon tror att läxhjälp är något som ligger i tiden.

– Det har blivit lite modernt och behovet finns ju uppenbarligen.

Katrin Roos som går i fjärde klass uppskattar hjälpen hon får efter skoltid.

– Det är jättekul, man får mycket hjälp. I skolan är det många andra som behöver hjälp hela tiden, säger hon.

Matematik är favoritämnet medan engelska är lite mer kämpigt.

– Jag har lite svårt att komma ihåg orden eftersom det är ett annat språk. Men det går bättre när jag övar mycket, säger Katrin Roos.

Läxhjälpen är till för grundskoleelever och hålls från tisdag till torsdag med uppehåll för lov. Mellan klockan 14-16.30 är det drop in. Det händer att gruppen är blandad med låg- till högstadieelever.

– Ibland sitter de i samma rum, det är väldigt olika nivåer på läxorna, men det är roligt. Sedan finns det de som vill sitta för sig själva, säger Eva Mellin.

– De har jättesvåra läxor, intygar Isac Norberg, som går i femte klass.

Gemensamt för dem som kommer på läxhjälpen är behovet av hjälp i en liten grupp och en lugn miljö.

– De tycker det är skönt och har lättare att koncentrera sig. För mig är det roligt att se utvecklingen och att de verkligen vill lära sig, säger Eva Mellin.