Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulrika Falk (S) om den åldrande befolkningen: "Vi kommer klara situationen"

Ökat bostadsbyggande, god äldreomsorg och bättre skola. Så ska Norrtälje kommun ta sig förbi den demografiska puckeln, som kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S) kallar den. Och hon ser ljust på framtiden.

Vad hon syftar på är tidsperioden då den stora generation som föddes efter andra världskriget och framåt blir allt äldre och måste försörjas av oss andra.

– Vi når den demografiska puckeln som Sverige kommer att hamna i tidigare än andra kommuner. Det här är välkänd information, så har situationen i Norrtälje varit under lång tid, säger Ulrika Falk.

Enligt henne är kommunen därför väl förberedd på ett framtidsscenario där de kommuninvånare som inte förvärvsarbetar är lika många som de som gör det.

– Vi har permanentat Tiohundrasamarbetet för att förenkla vårdkedjor och erbjuda kvalitativ vård och omsorg för äldre. Samtidigt har vidtagit mått och steg för att påverka den demografiska utvecklingen genom en inflyttning som nu ökar mer än vi hoppats på, säger Ulrika Falk.

LÄS MER: Ny prognos: Snart får varje Norrtäljebo en till att försörja

Den befolkningsprognos som Norrtälje kommun har beställt från Sweco siktar högre än landstingets, både vad gäller befolkning och bostadsbyggande. Enligt Sweco kommer kommunens befolkning att nå 70 000 om tio år, främst på grund av ett ökat bostadsbyggande som landstinget inte har räknat med.

Runt år 2026 väntas också barnafödandet öka, eftersom de ganska stora generationer som föddes kring 1990 då kan väntas vara i barnafödartagen. "Denna grupp ökar markant då många av inflyttarna kommer till kommunen i denna ålder", står det i Swecos prognos.

Det motsäger en vanlig uppfattning om att Norrtälje bara drar till sig kapitalstarka pensionärer.

– Det är jätteviktigt att vi bygger blandade områden, för att fler ska kunna efterfråga de nya bostäderna. När det gäller unga trorjag inte att det är kostnadsläget som styr, de flyttar till städer där bostadspriserna är ännu högre. Vi bygger hyresrätter, men det behövs många fler. Unga människor vill bo i lägenhet, och sedan när man bildar familj ökar intresset för villor. Då är våra huspriser väldigt bra, regionalt sett, säger Ulrika Falk.

LÄS MER: Forskare vill att fler jobbar till 70

Hon nämner också de satsningar på skolan som samverkasnsstyret S-C-MP har sjösatt som en attraktionskraft för barnfamiljer.

– Vi har bra skolor, men naturligtvis måste all kraft ägnas åt att se till att resultaten blir bättre. Vi satsar på lärarna och på att rektorerna ska kunna vara pedagogiska ledare, säger Ulrika Falk.

Samtidigt går vi in i 2017 med en budget som fortfarande har stora hål. Framför allt Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje, som ansvarar för äldrevården, måste spara flera miljoner.

– Jag är inte oroad för ekonomin. Det handlar om att dämpa kostnadsutvecklingen och ingen kommer att drabbas av stora nedskärningar. Det är tufft, men prognoserna visar att vi kommer att nå ett överskott redan i år. Jag är övertygad om att vi kommer att klara den här situationen, säger Ulrika Falk.