Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulrika Falk bör inte ta ut någon seger i förskott

Det är hela 16 år sedan Norrtälje hade ett socialdemokratiskt kommunalråd. Men nu är det dags igen. I alla fall om man tror på den opinionsmätning som Sifo gjort på uppdrag av Socialdemokraterna i Stockholms län.

Annons

Enligt den skulle Socialdemokraterna gå mycket starkt framåt om det vore kommunalval i dag, och få majoritet i fullmäktige tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

I dag har allianspartierna hela nio mandat mer än de rödgröna i kommunfullmäktige. Eftersom Sverigedemokraterna har två mandat behöver de rödgröna partierna öka hela elva mandat för att få egen majoritet. Men det kommer de alltså att göra, enligt Sifo-mätningen.

Det är mycket överraskande. Norrtälje kommun är välskött med en mycket stabil ekonomi, och har gått med stort överskott de senaste åren. Vården och omsorgen är av god kvalitet och bostadsbyggandet har börjat ta rejäl fart. Det största problemet är grundskolan, där de borgerliga partierna inte har lyckas förbättra kvaliteten.

Det är dock svårt att tro att enbart skolfrågan ligger bakom Sifomätningens stora uppgångar för de rödgröna, knappast heller något allmänt missnöje med kommunalrådet Kjell Jansson (M). I stället är den främsta orsaken troligen att Norrtäljes väljare är påverkade av de framgångar de rödgröna partierna haft i opinionsmätningarna på riksnivå.

Detta gör också att Norrtäljes socialdemokrater, med Ulrika Falk i spetsen, inte bör ta ut någon valseger i förskott. Ju närmare valdagen kommer, desto mer börjar väljarna bry sig om kommunpolitiken. Dessutom är många väljare osäkra i dag, och en majoritet av dessa väljare bru kar rösta borgerligt.

Miljöpartiet kan också ställa till problem för Ulrika Falk. Miljöpartiet i Norrtälje säger sig vilja stå utanför blockpolitiken, och det är därför inte alls säkert att partiet vill styra kommunen tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Å andra sidan är det inte omöjligt att Folkpartiet eller Centerpartiet är berett att bilda en blocköverskridande majoritet. Samtidigt skulle dessa två partier, enligt Sifomätningen, gå mycket kraftigt tillbaka. I det läget lär det bli turbulens i dessa partier, vilket kan göra det svårt att börja samarbeta med Socialdemokraterna.

En intressant detalj i Sifomätningen är att ”övriga partier” får en procent av rösterna. Alla de nya partier som ställer upp i kommunvalet, som Roslagens oberoende parti och Landsbygdsdemokraterna, skulle alltså få det mycket svårt.

Det är dock långt kvar till valet. Mycket kan hända. Dessutom har opinionsmätningar stora felmarginaler.

Det gör att det mest troliga fortfarande är att allianspartierna får behålla makten i Norrtälje kommun. Men det kommer inte att bli lika lätt som man kanske har trott, utan kräver att de gör ett hårt jobb i valrörelsen.