Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

U-huset flyttar verksamheten till Roden

U-huset måste flytta. Allt talar för att Roden blir ny adress. – Hur ska vi få plats där, säger Pernilla Widnersson.

Annons

U-huset har legat i Lantmännens lokaler i hamnen sedan verksamheten startade. Men nu är det slut. Lokalerna är uppsagda och U-huset tvingas flytta.

– Den sista mars måste vi vara ute, säger kommunens fastighetschef Peter Elenfalk.

Förslaget, som tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott i dag, är att U-huset flyttar till Rodengymnasiet, som har för stor kostym.

– Vi har ytor över i Roden och behöver få in nya hyregäster, säger Peter Elenfalk.

Planen är att stuva om på Rodengymnasiet, så att U-huset kan flytta in där matsalen ligger i dag. Ytorna blir lite större än U-husets nuvarande lokaler, med plats för den verksamhet som bedrivs i dag.

– Jag är glad att vi har hittat lokaler där vi ryms, det är ganska skrymmande verksamhet, säger Roger Hansson, avdelningschef för Ung fritid.

Han ser positivt på en flytt till Roden.

– Ja, jag är försiktigt positiv. Vi kommer närmare vår målgrupp, som är gymnasieungdomar, säger han.

Ungdomarna själva är inte lika nöjda.

– Dåligt, säger Jonatan Wahlberg som är en av ett 50-tal ungdomar mellan 5 och 17 år som tränar cirkus i U-huset i Cirkus Manis regi tre gånger per vecka.

Deras lärare Sandra Bruun vet ännu inte om de kommer att få flytta med till Roden.

– Vi vet inte ens om vi får plats där, säger hon.

Dethronation är ett av sex band som har replokal på övervåningen i U-huset. Bandmedlemmarna Niclas Josefsson, Andreas Engman, Felix Nilsson och Erik Lindgren är inte heller imponerade över förslaget att flytta till Roden.

– Tror inte att vi kommer att få något rum där, säger de och påpekar att bättre lokal än den de har nu går inte att få.

– Här är det centalt och bra och vi stör ingen.

I kaféet sitter bland andra Tommy Hedlund, Mikaela Löfgren och Pernilla Widnersson. Mikaela Löfgren säger att hon är chockad över beskedet, medan Pernilla Widnersson visste att det var på gång.

– Men det känns tråkigt, faktiskt. Och hur ska man få plats med allt härifrån, säger hon, medan Tommy Hedlund är mer positiv.

– Det kan ju bli en nytändning. Vi får börja om på ny kula, säger han.

När flyttlasset går från hamnen är inte bestämt, men Peter Elenfalk räknar med någon gång efter årsskiftet. Prislappen för ombyggnaden på Rodengymnasiet ligger på cirka fem miljoner kronor.

– Men då gör vi även andra förändringar, säger Peter Elenfalk.