Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tydlig signal till småföretagarna inför valet

Socialdemokraterna vill ändra i lagen om anställningsskydd om man vinner valet, och ta bort det undantag som i dag finns i turordningsreglerna. Detta undantag gör att företag med upp till tio anställda kan undanta två personer från regeln sist in-först ut när anställda sägs upp.

Annons

Undantaget i turordningsreglerna infördes 2001 genom att Miljöpartiet och de borgerliga partierna gick samman och körde över den socialdemokratiska regeringen. Socialdemokraterna har ända sedan dess velat avskaffa undantaget, men har inte drivit frågan speciellt hårt. I valet 2010 drev Socialdemokraterna till exempel inte frågan alls,  ftersom man inte ville skada det rödgröna samarbetet.

Men nu låter det alltså annorlunda. Det är troligen inte en slump. LO-facken driver denna fråga mycket hårt, och Stefan Löfven är ju före detta Metallordförande.

Det vore mycket olyckligt om detta undantag tas bort. Undantaget gör det lättare för småföretag att behålla nyckelpersoner med specialkompetens. Undantaget från turordningsreglerna kan därför vara avgörande för ett företags överlevnad.

Visst går det ofta att komma överens med facket lokalt om att regeln sist in-först ut inte skall gälla fullt ut när anställda sägs upp. Men ibland går inte facket med på detta. Och många av de mindre företagen saknar lokalt fack, vilket gör att förhandlingen görs med en central fackrepresentant, som inget kan om det mindre företaget och som därför har svårt att förstå varför vissa anställda är så viktiga att företaget måste få behålla dem.

Det är därför inte svårt att förstå att företagarnas organisationer absolut vill ha kvar detta undantag. Det är inte heller svårt att förstå att företagen försöker hitta andra sätt att behålla nyckelpersoner, om undantaget tas bort. Fler visstidsanställningar eller fler vikariat kan vara sådana sätt. Socialdemokraternas förslag skulle därför göra att många anställda i småföretag skulle få mer otrygga anställningsformer, något som knappast gynnar de anställda.

Stefan Löfven har kallat Socialdemokraterna för Sveriges bästa parti för småföretagare, och Socialdemokraterna har också presenterat förslag som skall gynna småföretagarna, som förändrade sjuklöneregler, forskningsavdrag för småföretag och nyföretagargaranti. Det är dock uppenbart att det en finns en tydlig gräns för hur småföretagarvänliga Socialdemokraterna kan bli: om småföretagens bästa kommer i konflikt med fackets uppfattning, då är det fackets uppfattning som gäller. Det är en tydlig signal till småföretagarna och deras anställda inför det kommande riksdagsvalet.

Frågan är också hur det blir om Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får bilda regering efter valet. Klarar då Miljöpartiet att stå emot de övriga två partierna, eller tvingas man offra småföretagen för regeringsmaktens skull?