Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvärstopp för bygglov i Malsta

Det är stopp för alla nya positiva förhandsbesked och bygglov i Malsta by.
Politiker och tjänstemän gör avbön.
– Vi tar till oss kritiken. Nu är det tvärstopp på allt, säger de.

Annons

Malsta är en by av riksintresse enligt kapitel 3 miljöbalken. Det ska bygg- och miljöförvaltningens tjänstemän och nämndens politiker ta hänsyn till när de förbereder en bygglovsansökan. Det har inte Norrtälje kommun gjort, enligt länsstyrelsen.

Därför har länsstyrelsen krävt att kommunen bromsar. Och att den planprocess för området som påbörjades 2007, men som stannade av efter att programförslaget varit ute på remiss 2008, ska avslutas.

– Nu har vi kommit överens med länsstyrelsen om att vi inte ger nya bygglov och förhandsbessked innan planen är klar, säger Mats Hultin, byggnadsnämndens ordförande när Norrtelje Tidning träffar honom samt Roland Larsson (S), vice ordförande i bygg- och miljönämnden och Sara Helmersson, bygg- och miljöförvaltningens chef.

De tre vill förklara varför det blev så fel i Malsta.

De påpekar att grunden till byggandet i Malsta by är ett fullmäktigebeslut som togs i full politisk enighet 2006. Det var efter en motion från Roland Larsson om att man ska utveckla Malsta till ett villasamhälle.

–Malsta är ett område som är trevligt att bo i med en mängd fördelar, säger Mats Hultin.

Roland Larsson påpekar att motionen tillkom för att det var brist på villamark och för att det var bra att samla byggandet i Malsta.

– Det finns mark till salu och hur många spekulanter som helst, säger han.

De påpekar också att fem ärenden överklagades till länsstyrelsen strax efter fullmäktigebeslutet. Dessa ärenden slutade med att länsstyrelsen gav kommunen rätt.

– Därför har vi gått vidare med dem som grund, säger Mats Hultin och påpekar att efterklokskapen förstås är den mest exakta vetenskap som finns.

– Men det var de signaler vi fick och när man sitter där och får ett beslut från länsstyrelsen ger det ändå en signal till den lille politikern i Norrtälje kommun, säger han.

– Men nu har länsstyrelsen varit tydlig. Nu vet vi.

Förvaltningen och dess politiker lägger nu allt det här bakom sig och börjar på ny kula.

De tre berättar att det ska införas nya rutiner så att det blir mer rätt i framtiden. Inte bara i Malsta utan också i kommunens övriga riksintressen.

– Vi kommer att ta beslut att genomföra en bevarandeplan för samtliga 26 områden av riksintresse som finns i kommunen, säger Mats Hultin.

Allt kommer dock att ta tid.

– Normalt sett tar en planprocess 1,5–2 år, säger Sara Helmersson.

När det gäller processen i Malsta kan det ta längre tid.

– Med tanke på den stämning som finns i Malsta lär det bli en hel del överklaganden. Men vi har ingen annan väg att gå framåt, påpekar Mats Hultin.

Grethel Hjuberger

Annons