Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvära kast på årets Konst i ån

En jättelik anka, båtflyktingar och ljudkonst. Konst i ån rymmer både lek och allvar. Barnen får dessutom en extra överraskning i år.

Vattnet som livgivare och förgörare. Reflexioner i mångskiftande hamn, glimrande vackra eller som politiskt sprängstoff.

Startfältet inför årets upplaga av Konst i ån är en spännande och frodig blandning av åtta olika konstnärstemperament.

– Jag vill ha de här tvära kasten mellan det lyriska och det dråpliga, det politiska och det djuriska, säger Helén Hedensjö, intendent på Norrtälje konsthall som för tredje året i rad står som arrangör.

Det vildvuxet djuriska utforskas av konstnären Tilda Lovell, som delar sin tid mellan Stockholm och Berlin.

Hennes hybridskapelser både lockar och förbryllar; både djur och människa på en och samma gång.

Dessutom får besökarna i årets tolfte upplaga av Konst i ån uppleva ljudkonstnären Ola Nilssons verk.

– Han plockar upp ljud som redan finns och rubbar de här befintliga ljuden till någonting mer. Ljudkonst är fascinerande att ha med i det offentliga rummet, säger Helén Hedensjö.

För många blir säkerligen Edsbro-konstnären Alf Olssons medverkan en favorit i repris. När han nu återkommer till Konst i ån gör han det med konstverket Vågrörelser, som tidigare smyckade fasaden på det gamla badhuset i Norrtälje. Det 30 meter långa konstverket kommer att löpa över en nybyggd murremsa längs med ån.

Dessutom får besökarna träffa Kalle Anka. Eller snarare Lena Flodmans jätteversion av seriefiguren.

– Det blir en två meter hög anka i klara färger som samtidigt är lite otäck och våldsam, Kalle Anka kan ju vara väldigt aggressiv också.

Nytt för i år är att Konst i ån satsar lite extra på de yngre besökarna, berättar Helén Hedensjö.

– Barnen kommer att kunna hämta upp små ryggsäckar i receptionen i konsthallen. I ryggsäckarna finns det material som de kan använda när de vandrar längs med ån, för att på olika sätt kunna upptäcka och undersöka, säger hon.

Ytterligare en lokal konstnär, Emelie Björck som sedan ett par år tillbaka är bosatt i Norrtälje, medverkar.

Hon arbetar med naturlyriskt måleri på aluminium i stället för duk, och hennes disigt drömska bilder kan ses som bärande länkar mellan inre och yttre verklighet.

Malmökonstnären Peter Johansson bidrar med en större installation, en Noaks ark. Båtflyktingarnas situation är en av de politiska referenser som den flaggförsedda arken anspelar på.

På invigningsdagen den 1 juli ska Tilda Lovell framföra en performance i relation till sitt konstverk.

– Det blir en konstinstallation i forsen, säger Helén Hedensjö.