Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två silor rivs

Den lilla röda och den gröna silon i Norrtälje hamn ska rivas vid årsskiftet. Den tredje kan bli bostadshus.

Annons

Lantmännen Fastigheter AB börjar riva två silor, den röda och den gröna, i Norrtälje hamn vid årsskiftet. Spannmålstornen ska ge plats åt bostäder enligt ett avtal mellan bolaget och Norrtälje kommun.

Tjänstemän och politiker på kommunen kallar avtalet för en milstolpe.

– Det är champagnekänsla. Uppgörelsen med Lantmännen innebär ett genombrott för hamnprojektet, säger Peter Elenfalk, fastighetschef på Norrtälje kommun.

– Avtalet är en förutsättning för att hamnbygget ska rulla vidare, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Lantmännen är största privata markägaren i hamnen som kommunen vill förvandla till ny stadsdel med cirka 1 500 bostäder. Men bolagets planer på att återuppta spannmålshanteringen har hotat omvandlingen.

Nu blir det inte så. I avtalet förbinder sig Lantmännen att påbörja rivningen av de två innersta silorna vid årsskiftet. Arbetet ska vara klart kring halvårsskiftet 2015, annars kan kommunen utkräva vite.

– Det var nära att vi öppnade silorna i Norrtälje. Efterfrågan på spannmål ökar och koncernledningen har beslutat att starta om verksamheten i silorna i Värtan i Stockholm, säger Bo Lindskog, utvecklingschef på Lantmännen Fastigheter.

Bolaget har ännu inte satt ner foten när det gäller den grå silon i Norrtälje hamn. Rivning eller ombyggnad till bostäder är alternativen.

– Ritningar visar att det går att göra riktigt bra lägenheter i den, säger Lindskog.

Lantmännen ska först utveckla marken där de två andra spannmålsbehållarna står. Gröna silon ska ersättas av ett höghus på 9-16 våningar.

Men Lantmännen ska inte sköta exploateringen själva. Tanken är att sälja marken vidare till byggherrar.

Exakta detaljer som husens höjder och utformning samt antal bostäder fastställs i detaljplaner som bolaget börjar ta fram i samråd med kommunen så snart avtalet vunnit laga kraft. Kommunstyrelsens arbetsutskott har redan gett klartecken men ärendet ska upp i kommunstyrelsen den 2 juni.

Avtalet reglerar även markaffärer mellan parterna. Kommunen köper mark i hamnen av Lantmännen för 7,5 miljoner kronor medan bolaget betalar 15,6 miljoner kronor till kommunen för andra ytor.

Dessutom ska Lantmännen bidra med 93 miljoner kronor till kommunen för exploateringen av gator, ledningar och parker i hamnen.

I avtalet finns inskrivet att Lantmännen måste påbörja planarbeten och byggen vid vissa tidpunkter. Kommunen ges rätt att köpa loss marken från Lantmännen via en option om projekten drar ut på tiden.

– Vi vill inte riskera att hamnutbyggnaden stannar upp, säger Peter Elenfalk.

Reidar Carlsson: "Mycket positivt besked"