Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Zumba – motion som passar alla

Den latinoinspirerade fitnessuccén zumba har fått fäste i Norrtälje.

Annons

Varje måndagskväll kan man ännu så länge i rivningslokalerna nere i Norrtälje hamn höra snabb och mycket medryckande latinamerikansk musik.

Därinne i den svarta lokalen med spegelvägg, kör ett 20-tal tjejer i åldrar från 10 till 60 zumba så att svetten lackar.

När NT kommer på besök leder zumbainstruktör Veronica Karlsson dans efter dans i rasande tempo.Utan andra instruktioner än kroppsspråket kör hon utan avbrott danser som cumbia, reggaeton, salsa och merengue.

– Det är de fyra grundstenarna i zumba, säger hon.

Zumba är alltså inte en enda dansstil.

– Utan ett koncept.

Inget hindrar därför att hon förutom grundstenarna kastar in annan världsmusik - som flamenco, tango, zamba och magdans.

Veronica Karlsson som satsade på att utbilda sig instruktör i Stockholm förra året när hon var föräldraledig, påpekar att zumba i motsats till andra danspass är uppbyggd i korta sekvenser som är lätta att memorera. Zumba passar därför de flesta.

– Det är bara att hänga med. Inga steg är fel, säger hon.

Äldsta deltagaren den här kvällen är 50+. Yngst är Isabelle Larsson, 10 år, som kommer med storasyster Terese.

En av dem som försöker delta de flesta kvällar är Maida Zametica.

– Det här är suuuperkul, och så får man träning på köpet, sammanfattar hon.