Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Zumba – motion som passar alla

Den latinoinspirerade fitnessuccén zumba har fått fäste i Norrtälje.

Varje måndagskväll kan man ännu så länge i rivningslokalerna nere i Norrtälje hamn höra snabb och mycket medryckande latinamerikansk musik.

Därinne i den svarta lokalen med spegelvägg, kör ett 20-tal tjejer i åldrar från 10 till 60 zumba så att svetten lackar.

När NT kommer på besök leder zumbainstruktör Veronica Karlsson dans efter dans i rasande tempo.Utan andra instruktioner än kroppsspråket kör hon utan avbrott danser som cumbia, reggaeton, salsa och merengue.

– Det är de fyra grundstenarna i zumba, säger hon.

Zumba är alltså inte en enda dansstil.

– Utan ett koncept.

Inget hindrar därför att hon förutom grundstenarna kastar in annan världsmusik - som flamenco, tango, zamba och magdans.

Veronica Karlsson som satsade på att utbilda sig instruktör i Stockholm förra året när hon var föräldraledig, påpekar att zumba i motsats till andra danspass är uppbyggd i korta sekvenser som är lätta att memorera. Zumba passar därför de flesta.

– Det är bara att hänga med. Inga steg är fel, säger hon.

Äldsta deltagaren den här kvällen är 50+. Yngst är Isabelle Larsson, 10 år, som kommer med storasyster Terese.

En av dem som försöker delta de flesta kvällar är Maida Zametica.

– Det här är suuuperkul, och så får man träning på köpet, sammanfattar hon.