Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Storhus i vikingabyn Storholmen brann ned till grunden

Strax innan klockan elva på torsdagskvällen larmades räddningstjänsten till en brand i vikingabyn Storholmen. Vikingabyns storhus på 120 kvadratmeter stod i lågor.

Storhuset har nu brunnit ned till grunden. Räddningstjänsten arbetade under natten med att släcka branden. Klockan 02.30 lämnade man platsen och lämnade då över arbetet till personal från Vikingabyn.

Mattias Andersson blev vittne till branden. Han var på väg hem från stallet när han såg ett enormt sken i himlen.

– Himlen var alldeles röd när jag kom från Söderby-Karl-hållet in i Svanberga. När jag kom närmare så såg jag att det slog gnistor upp i himlen. Jag körde ner och såg att det var en fullt utvecklad brand och så larmade jag räddningstjänsten, säger han.

Se också: Bilder från branden

Räddningstjänsten var snabbt

på platsen med styrkor från Älmsta och Norrtälje

– När de (räddningstjänsten reds.anm.) kom fram var det en fullt utvecklad brand i byggnaden. De fick inrikta sig på att hindra spridning till omgivning. Det var en passiv insats, säger Jacob Öhrn, insatsledare vid Norrtälje räddningstjänst.

Vikingabyn ligger i ett vattenskyddsområde eftersom närliggande Erken är en vattentäkt. Det gjorde att räddningstjänsten fick vara försiktig med släckningsvattnet som kan föra ner gifter i marken.

Polisen rubricerar i nuläget branden som mordbrand och har skickat över ärendet till enheten för grova brott i Sollentuna.

– Vi misstänker att branden är anlagd, säger Jan-Erik Thölin, kriminalkommissarie vid Norrtäljepolisen.

– Det är oklart om det ens kommer bli någon undersökning på platsen eftersom det är helt nedbrunnet, säger Peter Adolfsson, arrestbefäl vid Norrtäljepolisen.

"Vi är oerhört ledsna att behöva meddela att våran stora utställningshall brann ner till grunden i natt. Orsaken till branden är okänd. Vi från Storholmen vill tacka för allt fint stöd vi får, det värmer våra hjärtan. Vi kämpar vidare med tillförsikt. Vi återkommer inom kort om hur vi kan genomföra Familjefestivalen och andra aktiviteter!" skriver vikingabyn Storholmen på Facebook.

Norrtelje Tidning uppdaterar

Se också: Bilder från brandentexten löpande under dagen.