Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV. Senaste nytt om coronaläget i landet: ”En minskning av antalet fall”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

På torsdagen höll Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sin gemensamma pressträff om covid-19.

Vid presskonferensen medverkade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, Iréne Nilsson Carlsson, Socialstyrelsen och Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Ytterligare 124 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten på presskonferensen. Totalt har nu 10 921 personer med bekräftad smitta avlidit i landet. Sammanlagt har antalet bekräftat smittade nu stigit till 542 952 personer i Sverige.

Just nu har Folkhälsomyndigheten noterat en liten minskning av antalet smittade.

– I Sverige har vi ett lägre antal fall anmälda vecka 2 jämfört med vecka 1. Vi har en minskning på nationell nivå, säger Karin Tegmark Wisell.

– Den innevarande veckans stapel ser lägre ut än den gjorde så här dags förra veckan. Trenden ser ut att hålla i sig - att vi har en minskning av antalet fall. Men det finns risker för ökning om vi inte håller i, säger hon.

Nedgången finns i alla åldersgrupper, enligt Karin Tegmark Wisell, och är kraftigast i de åldersgrupperna som låg som högst för några veckor sen.

Man ser en kraftig nedgång i åldersgruppen 20-29 år och 40-49 år.

Högsta antal fall per 100 000 invånare i Sverige har just nu åldersgruppen 18-19 år medan väldigt få i åldrarna 0-5 år får covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

Enligt Iréne Nilsson Carlsson är det bra att vaccinationen kommit i gång, men hon poängterar också att även den vaccinerade kan sprida smitta.