Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Se smakprov på sånglustspel

– Jag tror att folk tycker om lite igenkänning, säger Mats Olsson från Teater da Vinci på Väddö. Årets sånglustspel är inspirerat av Sound of Music.

Annons

Nunnan har blivit frälsningssoldat och alpmiljön har bytts mot Väddö i Mats Olssons Sound of Music-inspirerade historia om fanjunkare Mattsson, vars liv vänds upp och ner när frälsningssoldaten Anna dyker upp. Mattssons fru är måttligt road av rivalen från Stockholm.

Som om inte triangeldramat är nog jagas Mattsson av överste Kanonrör från LV3 som vill att Mattsson ska komma in till regementet. Men det försöker Mattsson undvika till varje pris.

Sånglustspelet utspelar sig 1964 och det Kalla kriget pågår.

– Det började med att vi satt och pratade om musikaler och spånade hur vi kunde omarbeta Sound of Music till Väddömiljö, säger Mats Olsson, manusförfattare och skådespelare.

Men så fick han veta att det är strängt förbjudet att omarbeta Sound of Music. Rädd för att bli stämd på mångmiljonbelopp var han beredd att lägga ner hela idén.

Men det ordnade sig. Jörgen Toresson hade lite låtar i byrålådan och skrev några till, så uppsättningen blev ändå verklighet.

– Nu är den endast inspirerad av Sound of Music, säger Mats Olsson.

Sånglustspelet spelas i vacker Väddömiljö på Sjöfartsmuseets gård. Där har Teater da Vinci tidigare satt upp uppsättningen Trubbel i Trästa som spelats både 2009 och 2011.

– Den blev en succé, säger regissören och skådespelaren Bertil Emblad.

Teater da Vinci startade 2001 efter att några av medlemmarna fått blodad tand i en uppsättning som Väddö folkhögskolas teaterelever satt upp. Sedan dess har det blivit både pjäser och musikaler, bland annat av Tjechov.

Kostymerna är viktiga i Fanjunkaren på Väddö och Teater da Vinci har varit noga med att få dem rätt. Frälsningssoldaten Annas uniform har Teater da Vinci fått låna från en kår i Stockholm. Uniform till överste Kanonrör försökte de låna från Armémuseum.

– Men de hade ingen i storlek 62, så vi har låtit sy upp en, säger Bertil Emblad.

Själv föreställer han den sannolikt första hippien på Väddö i blommig plysch med utsvängda ben.

En annan viktig roll har sångnumren där musiken framförs av Jörgen Toresson, Benny Johansson och Pontus Lundén. Mats Olsson kan tänka sig att skriva fler manus.

– Jag är ju en gammal musikalnörd, så jag kan tänka mig att göra det igen. Kanske med inspiration från Aristocats. Den har allt: Lite ont, lite gott, lite kärlek. Jag tror att folk tycker om lite igenkänning.

Fan­jun­ka­ren på Väddö

Fanjunkaren på Väddö är ett sånglustspel av och med Teater da Vinci i samarbete med Väddö folkhögskola och Roslagens sparbanks stiftelser.

Föreställningar: lördag och söndag 5-6 juli klockan 15.00 på Roslagens sjöfartsmuseum i Älmsta.

Biljetter säljs innan föreställningen.

Manus: Mats Olsson

Sångtexter och musik: Jörgen Toresson

Regi: Bertil Emblad och Lasse Lindgren

I rollerna: Ingemar Svärdh, Eva Lindén, Einy Haglund, Anette Ek, Mats Olsson, Maja Christina Wiman, Clara Rådberg, Ewa Lindahl, Arto Lithén, Håkan Lundén och Bertil Emblad