Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Se smakprov från helgens munspelsfest

Blå toner fyller Havspiren på lördag. Då bjuder bluessällskapet in till munspelsfest, med en nybliven världsmästare som affischnamn.

Annons

Jodå, det ordnas världsmästerskap i munspel. Det senaste ägde rum i Tyskland i höstas och vanns av svenske Mikael Fall, som bland annat spelar med Lisa Lystam trio.

– Det handlar om att använda munspelet med olika tekniker och spela på olika sätt. Han sopade banan med de andra, säger Leif Williamsson.

Han spelar själv munspel och är medlem i Norrtäljebandet Blue Comets. På lördag står de på scenen tillsammans med Mikael Fall och andra munspelare i en helkväll med titeln Harmonica Blues Party.

Ett blått munspelsparty, som har sina rötter i Chicagostilen.

– Det är musik som baserar sig på Chicagobluesen, Muddy Waters och den typen av artister, men det blir inte bara det. Det är en del andra influenser också, säger Leif Williamsson.

Förutom Mikael Fall medverkar Greger Andersson, med artistnamnet Knock Out Greg, och Jan Sjöström, även känd som Harmonica Henry. Samtliga kompas av Blue Comets.

– Vi har bjudit in munspelare som vi träffat genom kontakter eller träffat tidigare, en del har varit med på bluesfestivalen, säger Leif Williamsson.

Själv började han spela munspel på 1980-talet och gillar sitt instrument.

– Det finns så många möjligheter att sätta färg på en låt med munspel. En enkel slinga kan sätta färg på en låt som är lite tråkig, säger han.

Han lyfter fram två förebilder ur den amerikanska traditionen, Little Walter och Sonny Boy Williamson II. Två artister som var verksamma under 1940-, 1950- och 1960-talen och som betytt mycket för honom.

– De var stilbildande och utvecklade bluesmunspelandet. Det är de två som skapat den stil man tänker på när det gäller blues och munspel, säger Leif Williamsson.

– Framför allt hade de inget facit för hur man ska spela, vi har ju facit i dag, men de var nyskapande, fortsätter han.

Blues och munspel. Vi är nog många som förknippar den blåtonade musiken med munspel. Och tvärtom. Leif Williamsson håller med.

– De hör ihop. Munspel får fram just de där blå tonerna som är blues, säger han.

Men bluesen behöver inte vara tung, påpekar han. Han lovar en del lättsamma toner på lördag.

– Det blir även lättare blues, det är mycket som är väldigt dansvänligt.

Start kl 19, banden börjar troligen spela vid 20.30.