Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Se smakprov från årets sommarteater

En bensinmack i Roslagen. En jukebox.Och en rymling från Åland. På fredag har ”Hjälte för en dag” premiär. – En mustig folkkomedi, säger regissören Robert Sjöblom.

Tidpunkten är sommaren 1961. Platsen en bensinmack på en ö i Roslagen. Dit kommer ålänningen Erkki Saarinen, med en dramatisk historia i bagaget.

– Folk blir imponerade av det han berättar, säger Robert Sjöblom.

Det blir startskottet för händelserna i ”Hjälte för en dag”, som bygger på John Millington Synges ”Hjälten på den gröna ön”.

– Jag älskar den där pjäsen, säger Robert Sjöblom.

I sin bearbetning har han flyttat handlingen från Irland till Roslagen.

– Det finns en gemensam nämnare mellan det irländska och Roslagen, tycker jag. Det lite kärva, med mycket humor, det finns någon sorts själsfrändskap där, säger han.

Robert Sjöblom har också försett dramat med en jukebox, ett knippe 60-talslåtar och ett band bestående av Sven Fredriksson, Lotta Blom-Ström och Tommy Samuelsson.

– Man kan karakterisera mycket med musik. Och jukeboxen har en viktig roll i handlingen, säger Robert Sjöblom.

Fabian Hedlund spelar rollen som Erkki, pjäsens hjälte. Om han nu är det. När han kommer till bensinmacken är han kuvad och på rymmen. Men i andras ögon blir han en annan person.

– Han förändras efter hur andra behandlar honom. Från att vara ingenting blir han en hjälte. Det är roligt, men svårt, med så många vändningar, säger Fabian Hedlund.

– Det är en mångfacetterad hjälte, säger Robert Sjöblom.

”Hjälte för en dag” är ett samarbete mellan Björkö teater och Kultursparken, som sätter upp sommarteater tillsammans för femte året i rad. Tidigare har de spelat i Norrtälje, i år blir det premiär på Björkö och föreställningar både på Björkö och i Norrtälje.

– Vi har fått tydliga önskemål om att spela på Björkö, säger Robert Sjöblom.

Åsa Piponius från Björkö gör rollen som änkan Ström.

– En handlingskraftig kvinna, som vet hur en slipsten ska dras. Hon drar i olika trådar och manipulerar för att få som hon vill, säger hon.

Tidigare somrar har de båda teatergrupperna spelat lustspel. Årets pjäs har fler stråk av allvar, samtidigt som humorn finns där.

– Det är inte en massa roliga repliker, men den är ändå väldigt rolig, säger Robert Sjöblom.

– Det finns ett djup i den här historien och en annan sorts humor, fortsätter han.

Åsa Piponius håller med.

– Den är lite råare, säger hon.

Själv stortrivs hon på scenen.

– Det är underbart att få hålla på med teater. Det här är min passion.

Hjälte för en dag spelas på hembygdsgården, Skenninge, Björkö: 26 juni kl 19, 27 och 28 juni kl 16 och i Societetsparken, Norrtälje: 1, 2, 3 juli kl 19, samt 4 och 5 juli kl 16 

Hjälte för en dag

Manus och regi: Robert Sjöblom (Efter John Millingtons Synges Hjälten på den gröna ön)

Scenografi: Jan Borén

På scenen: Åsa Piponius, Lennart Fransson, Fabian Hedlund, Tommy Samuelsson, Kent Höijer, Malin Berglund, Åsa-Lena Hjelm, Maria Harg, Katarina Sundh, Lotta Blom-Ström, Pelle Ström

Kapellmästare: Sven Fredriksson

Hembygdsgården, Skenninge, Björkö: 26 juni kl 19, 27 och 28 juni kl 16

Societetsparken, Norrtälje: 1, 2, 3 juli kl 19, samt 4 och 5 juli kl 16

Björkö teater, Kultursparken och Turteatern i samarbete