Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Se nya knepet mot getingar

Sara Haak i Bergshamra visar hur du kan skrämma bort närgånga getingar – med hjälp av vanligt bryggkaffe.

Sommarens varma väder har varit gynnsamt för getingar. Sara Haak som bor i Bergshamra har varit hårt drabbad.

– Det har varit hemskt. Speciellt nu under sensommaren har de varit på oss hela tiden, säger Sara Haak.

Familjen har kontaktat Anticimex som har varit på plats och sprayat ett getingbo som fanns precis vid husets uteplats. Efter det blev det bara värre, enligt Sara Haak.

– Getingarna blev skitförbannade, vi kunde inte sitta ute och äta efter det. Min sambo blev stucken två gånger, säger hon.

Sara Haak har en fyraårig dotter. Hon tycker därför att det blev extra olustigt att vara ute på gården när risken för att bli utsatt för ilskna getingar var stor.

– Hon vevar och viftar ju fast man inte ska, säger Sara Haak.

Till slut fick hon nog.

– Jag ledsnade till totalt så jag tog till ett knep som jag lärde mig en gång på en resa till Grekland. Jag tog en tallrik och lindade folie runt, hällde på en skopa kaffe, tände glöd på det och lät röken flöda fritt. Då försvann alla getingar, berättar hon.

Tipset lade hon upp på Facebook. En vecka senare har det delats över 4 000 gånger.

– Det är många som har provat och delat tipset just för att det faktiskt fungerar. Jag har fått många mejl från allergiker som är jättetacksamma för att jag delade med mig av knepet, säger Sara Haak.

Anticimex har märkt av årets explosion av getingar. I Roslagen har det genomförts betydligt fler getingsaningar än vanligt. Joakim Olsson, som är platschef för Anticimex Uppsalaregion berättar att det har genomförts 300-400 saneringar i Norrtälje kommun under juli månad. De senaste åren har siffran legat på 50-100 samma månad.

– Det är betydligt fler getingar än normalti år. I mitten av juli drog det i gång på allvar och många har hört av sig till oss, säger Joakim Olsson.

Han man problem med getingar är man välkommen att höra av sig till Anticimex. Men klarar man av att vara runt getingar ska man bara låta dem vara. 

–  Getingar är nyttodjur som äter skadedjur och är nyttiga för naturen. Störs man inte av dem tycker jag att man kan låta dem vara, säger han.