Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Se gymnasieklass köra rullstolsrally

Christoffer Lindqvist, 16, är funktionshindrad och sitter i rullstol. När han höll i en idrottslektion fick klasskamraterna testa och uppleva hur livet i en rullstol kan vara. Se tv-inslag från lektionen!

Annons

I torsdags förra veckan var det rullstolsburne Christoffer Lindqvist som höll i visselpipan under klass SA13B:s idrottslektion på Rodengymnasiet.

– Jag tänkte att det skulle vara kul för klassen att köra rullstol. Jag har märkt att många undrar hur en vanlig idrottslektion ser ut för mig och det här är ett bra tillfälle att lära ut i praktiken, säger Christoffer Lindqvist.

Idrottsläraren Mia Bäcklund höll med och lånade därför in tio rullstolar från handikappidrottsförbundet.

– Han är ensam om det här funktionshindret i sin klass, säger Mia Bäcklund, idrottslärare och biologilärare vid Rodengymnasiet och fortsätter:

– Även om de andra kan förstå hur det skulle kännas så blir det här ett ytterligare steg för dem att sätta sig in i och förstå hans situation.

Christoffer Lindqvist går första året på samhällsvetenskaplig linje vid Rodengymnasiet. När man kör rullstol tycker han att det är viktigt att tänka på säkerheten och hålla upp huvudet om man ramlar ur stolen. Christoffer Lindqvist tyckte att hans kamrater hade hyfsad talang när de kom i stolarna och började rulla.

Men det gick trögt och inte helt problemfritt att köra upp på de tunna mattorna.

– Det gäller att ha respekt för varandra eftersom de kanske inte har så bra koll första gången, säger Christoffer Lindqvist.

Efter teknikövningar genom koner och upp på mattor var det dags för fläskboll, en variant av rugby. Fem mot fem med en stor pilatesboll som genom handkraft ska in motståndarlagets mål. Inga lyft, bara studsar och slag med en hand.

Christoffer Lindqvist var domare men istället för att blåsa sönder matchen lät han spelet flyta på och gav klasskompisarna en chans att finslipa rullstolstekniken.

– Det är alltid lika fantastiskt att se hur eleverna blir bättre på det som i början av lektionen var väldigt svårt, säger Mia Bäcklund.

Hon är särskilt imponerad av Christoffer Lindqvists inställning.

– Lektionerna ska utformas så att alla ska kunna delta och utvecklas efter sina förutsättningar. Ibland kan det vara svårt men han ser alltid bara möjligheter, ingenting är omöjligt, säger Mia Bäcklund.

Förut spelade Christoffer Lindqvist kälkhockey.

– Det var kul, det var ju en dröm för mig att få spela ishockey, säger Christoffer Lindqvist och fortsätter:

– Det värsta med att sitta i rullstol är att alla tror att man inte kan göra saker och ting och det är jobbigt att ha den pressen på sig från samhället.