Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Så syns du i mörkret

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt ute. Med en reflex minskar du olycksrisken.

En person som går mörkklädd i mörker syns på 20-30 meters avstånd från en bil med halvljus. Ljusa kläder gör att personen syns från 60 meter. Med reflexer på ser bilisten dig redan på 125 meters avstånd.

Enligt en undersökning från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, bär endaste fyra av tio vuxna reflexer.

Barn och djur brukar i regel vara bättre utrustade vilken kan förklaras av att vi vill skydda det vi inte riktigt har kontroll över.

En vuxen fotgängare upplever oftare att de har kontroll över situationen. Men detta är en falsk säkerhet och det är bara med rätt utrustning du som fotgängare ger bilisten chans att se dig.

Reflexer syns alltid bäst i rörelse därför funkar en modell som hänger i ett snöre mycket bra. Reflexer runt armar och ben är också bra, en lågt placerad reflex gör också att bilens halvljus träffar dig tidigare.

Det gäller att vara försiktiga med sina reflexer. Ligger den i fickan med mynt och nycklar finns risken att den repas och då förlorar reflexförmågan.

Även hög värme och vatten är andra saker som kan förstöra den reflekterande förmågan.

Det finns i dag ingen lag om reflexer förutom när det gäller cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.

Testa även Finska trafikskyddets simulator och se skillnaden mellan hel- och halvljus: http://extrat.liikenneturva.fi/heijastin/sv/