Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Regeringen vill ha fjärr- och distansundervisning för högstadiet: ”Läget är nu så allvarligt”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Torsdag den 7 januari, höll utbildningsminister Anna Ekström (S) en digital pressträff om de senaste besluten gällande covid-19 och skolan.

Vid pressträff en medverkade även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Genom en ny förordning föreslår regeringen att högstadieelever ska kunna få fjärr- eller distansundervisning, för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken och därigenom minska smittspridningen i samhället.

Om kommuner och privata skolor väljer att införa fjärr- eller distansundervisning för högstadiet så kommer den att träda i kraft redan på måndag, enligt utbildningsministern.

Samma riktlinjer har sedan tidigare redan införts i alla gymnasieskolor i landet. Beslutet gäller inte grundsärskolan.

- Den här innebär en möjlighet och inte en skyldighet, och beslutet är huvudmannens, säger utbildningsministern Anna Ekström (S).

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson menade att Sveriges strategi att hålla alla grundskolor öppna under pandemin har varit framgångsrik.

– Men läget är nu så allvarligt att vi måste öppna för alla tänkbara åtgärder, säger Johan Carlsson.

Ett formellt beslutet i frågan väntas på fredag.

Efter pressträffen skrev regeringen i ett pressmeddelande att åtgärden om distansundervisning i högstadiet först ska användas när kommunerna, eller huvudmannen, först har konstaterat att ”övriga åtgärder inom ramen för det ordinarie regelverket är uttömda.”