Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Ny teknik i ambulanser ska förbättra mottagandet för patienterna

Sedan en dryg vecka tillbaka har Tiohundra infört en ny IT-plattform för ambulanssjukvården. Det innebär bland annat att kommunikationen mellan ambulansen och akutmottagningen förbättras vilket gör mottagandet av patienter effektivare.

Det nya systemet kallas Frapp och det gör det möjligt för akuten att i realtid följa de ambulanser som är på väg in till sjukhuset. Även data som till exempel EKG, patientens tillstånd och bilder på eventuella skador kan delas över systemet.

På en skärm vid akutmottagningen kommer information från ambulansen upp löpande. Sedan kan sköterskorna också gå in och läsa patientens journal.

– Det innebär att vi kan planera mottagandet av patienten och börja jobba direkt när vi möter dem. Tidigare fick vi vänta på en rapport. Frapp förbättrar också vårdprocessen då vi kan se till att patienten hamnar på rätt ställe snabbare, säger Christian Barrientos, sjuksköterska på akutmottagningen.

Vad tror du det nya systemet innebär för patientsäkerheten?

– Vi blir bättre förberedda när vi tar emot kritiskt sjuka personer.

Det har tagit nästan fyra år att ta fram det nya systemet och 5 september togs det i bruk i ambulanserna som är placerade i Norrtälje kommun.

– Från vår sida har det fungerat bra hittills. Vi har märkt att detta förenklar och kvalitetssäkrar vår journalföring och vårt arbete gentemot sjukhuset. Alla uppgifter som till exempel journaler och mätvärden, förs över direkt till sjukhuset, säger Peter Värmé, stationsbefäl på Samariten Ambulans i Norrtälje.